Komentara: 4
Pregleda: 6243

Raskrsnica kod Nove opštine najbučnije mesto u Subotici

12.05.2016. u 15:43h
Izvor: TV Subotica
Raskrsnica kod Nove opštine najbučnije mesto u Subotici

Najbučnije mesto u gradu je i ono najfrekventije – raskrsnica kod hotela „Patria“, pokazuju rezultati merenja nivoa buke u Subotici, koje redovno vrši Zavod za javno zdravlje. Ipak, ne može se reći da li je Subotica bučan grad ili ne, s obzirom na to da se monitoring buke radi na 10 mesta u gradu koja su odmah pored glavnih saobraćajnica, tako da buka samo može da se smanjuje kako se ide ka velikim površinama stambenih zona sa manje saobraćaja.

Život u gradu pored glavnih saobraćajnica i sve veći intenzitet saobraćaja znači i sve veću izloženost, ali i ugroženost stanovništva bukom. U Subotici se monitoring buke radi  od 1999. godine, i sve do 2007. njen nivo se stalno povećavao, a od tada stagnira, kažu nam u Zavodu za javno zdravlje. Rezultati poslednjeg ciklusa merenja pokazuju da je dozvoljen nivo od 65 decibela danju i 55 decibela noću premašen na 8 od 10 mernih mesta. Mesta na kojima nije premašen je Palić – vikend naselje i Aleksandrovo.

- „Najveće prekoračenje javilo se na mernom mestu kod hotela Patrie, tu je celodnevni nivo buke iznosio 70 decibela, a izvesna prekoračenja do 10 decibela javila su se u centru naselja Tavankut, Čantavir i Bajmok“ kaže Zoltan Vidaković, dipl. inženjer zaštite životne sredine ZZJZ.

Ljudi koji stanuju u neposrednoj blizini najfrekventinijih mesta u gradu su najizloženiji povećanom nivou buke, međutim, na njega utiču brojni faktori, kao što je to sama infrastruktura.

- „Uticaj buke zavisi od velikog broja motornih vozila koja tuda prolaze, zatim udeo teretnog saobraćaja, za rasprostiranje buke važna je i širina ulice, odnosno koliko su stambeni objekti udaljeni od puta, zatim da li ima semafora, rupa na putevima, saobraćajnih policajaca, kao i da li se saobraćaj odvija ravnomerno ili postoje zastoji i ubrzanja“ objašnjava Vidaković.

Ispitivanje buke vrši se uređajem koji se zove fonometar, meri se u intervalima od 15 minuta – 3 dnevna i dva noćna merenja, u dva godišnja ciklusa, najčešće u proleće i jesen. Osim sistematskog merenja, Zavod obavlja i merenja po zahtevu inspekcije u ugostiteljskim objektima, ali i po zahtevima preduzeća koja imaju izvore zvuka, kako bi se procenio uticaj na stambene objekte u njihovoj okolini.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 11 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 6243

Povezana vest

Povezane teme

merenje buke

buka u saobraćaju

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.