Komentara: 4
Pregleda: 12055

Sandra Svorcan se uspešno oporavlja

09.09.2014. u 16:20h
Izvor: RTV City
Naša sugrađanka Sandra Svorcan pre četiri i po meseca otputovala je u Beč gde je čekala transplantaciju srca na klinici AKH. 28. juna pojavio se donator i transplantacija je uspešno izvršena. Sandra od tada nije napuštala intenzivnu negu klinike AKH gde se oporavlja i njeno stanje se popravlja iz dana u dan.
Sandra Svorcan se uspešno oporavlja

Prema rečima Sandrinog oca, Braleta Svorcana, tim doktora klinike AKH, predvođen doktorom Cukermanom nekoliko sati je operisao Sandru i sve je proteklo u najboljem redu.

„Prvu informaciju smo saznali u podne, da je transplantacija uspela. Bilo je malo većeg krvarenja ali su hirurzi bili zadovoljni.“

Od tada je Sandra na odelenju intenzivne nege. Prvih deset dana je već mogla da ustaje ali jedanaestog dana je ponovo morala da se vrati u bolnički krevet. Sandrini organi su morali da se priviknu na normalan rad srca nakon godina u kojima nisu radili punim kapacitetom. Infekcija koja se pojavila nakon transplantacije je bila očekivana i sanirana je brzo. Takođe, iako je iz Sandrinog tela odstranjeno više desetina litara vode, deo vode je ostao u plućima i voda je morala biti odstranjena hirurškim putem. Nakon toga, Sandra se brzo oporavlja i uskoro bi mogla da izađe iz bolnice. Međutim, zbog osetljivog stanja organizma ona mora ostati u Beču gde će obavljati preglede i kontrole.

„Trenutno, Sandra ima 100% ispravno srce, bubrege, jetru, pluća. Imala je problem sa disajnim organima gde se 15 dana radila intubacija. Sad diše normalno. Sandra je 70 dana nakon transplantacije sa fizioterapeutima ustajala, potpuno zdrava, počela je da šeta, izlazi iz klinike uz pomoć doktora i ostalog osoblja“, rekao je Brale Svorcan, otac Sandre Svorcan.

Sandra Svorcan se uspešno oporavlja

Sandra Svorcan (foto: Facebook)

Sandrina porodica zahvaljuje se svim ljudima koji su Sandri pomogli tokom proteklih meseci. Zahvalnost duguju i hirurzima Cukremanu i Maru, političaru Hajncu Kristijanu Štraheu kao i timu od 20 članova koji je tokom 74 dana bio uz Sandru 24 sata. Sandrini roditelji ne kriju da najveću zahvalnost duguju građanima Subotice koji su što je pre bilo moguće prikupili potreban novac a da je Sandra na kliniku došla mesec dana kasnije doktori smatraju da bi bilo prekasno.

„Da se zahvalim svim građanima Subotice, oni su za Sandru odigrali ulogu jedne velike države. Pošto država nije mogla da pomogne, građani su bili država. Imate poruku od Sandre, cela Subotica, celi narod. Da njih nije bilo Sandra ne bi dospela do Beča. Da je Sandra još čekala ne bi se znalo šta bi se uradilo. Pošto država ne može da pomogne građani treba da znaju – ni za jedno dete nema čekanja, jedna sekunda, jedan sat, jedan dan mnogo znači. Sandra je čekala 4 godine i upropastila je sve organe u svom organizmu“, kaže Sandrin otac.

Sandra je posebo pozdravila subotičke Marince i poručila sugrađanima da jedva čeka da ponovo dođe u svoj grad. Sandrin oporavak će trajati do polovine 2015. do kada će morati da boravi u Beču zbog čestih kontrola.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 12055

Povezane vesti

Povezane teme

sandra svorcan

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.