Komentara: 22
Pregleda: 10485

Sanacija tornja Senćanske crkve

02.05.2013. u 23:50h
Izvor: SuMedija
Radovi na sanaciji tornja crkve Svetog Jurja će početi odmah nakon prvomajskih i Uskršnjih praznika, najavili su predstavnici Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine i lokalne samouprave, koji su večeras posetili ovaj jedinstveni verski i arhitektonski objekat.
Sanacija tornja Senćanske crkve

Nebojša Malenković, v.d. direktora Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine rekao je da je ova crkva koja datira još iz 1898. godine samo jednom pretrpela rekonstrukciju, te je ova rekonstrukcija samim tim još značajnija.

- Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine stalno ulaže u Suboticu. Skoro smo pomogli rekonstrukciju Narodnog pozorišta, Gerontološkom centru će uskoro biti donirana sredstva kako bi počeo projekat termoizolacije, a evo sada smo izdvojili 5 miliona dinara za saniranje tornja ove crkve, oštećenog prošle godine u oluji.

Ovaj novac predviđen je za prvu fazu rekonstrukcije, a rok za završetak radova je 60 dana. Radovi će početi odmah nakon praznika - naglasio je Malenković.

Sanacija tornja Senćanske crkve

Gradonačelnik Modest Dulić izjavio je da će ovom investicijom biti obezbeđeno da se trajno očuva ovaj verski objekat, i spreči njegovo daljnje urušavanje.

- Ovo je samo prva faza radova i nadamo se da ćemo obezbediti još dodatnih sredstava od Fonda za kapitalna ulaganja, radi sanacije kompletne krovne konstrukcije crkve - rekao je gradonačelnik.

Predsednica Skupštine Maria Kern Šolja istakla je da je zadovoljna što će početi rekonstrukcija tornja i podsetila da je nakon prošlogodišnjeg nevremena lokalna samouprava kao prvu pomoć donirala crkvi 150.000 dinara.

Crkva Svetog Jurja stara je 120 godina, rađena je u stilu gotike i jedinstvena je u Subotici i kao verski i arhitektonski objekat te vrste.

Svečanoj misi prisustvovao je i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine, koji nije davao izjave za medije.

Izvor: SuMedija
Početak radova na sanaciji tornja Senćanske crkve (crkve Sv. Jurja) Početak radova na sanaciji tornja Senćanske crkve (crkve Sv. Jurja) Početak radova na sanaciji tornja Senćanske crkve (crkve Sv. Jurja) Početak radova na sanaciji tornja Senćanske crkve (crkve Sv. Jurja) Početak radova na sanaciji tornja Senćanske crkve (crkve Sv. Jurja) Početak radova na sanaciji tornja Senćanske crkve (crkve Sv. Jurja) Početak radova na sanaciji tornja Senćanske crkve (crkve Sv. Jurja) Početak radova na sanaciji tornja Senćanske crkve (crkve Sv. Jurja)
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 22
Pregleda: 10485

Povezane vesti

Povezane teme

gradonačelnik Subotice

ištvan pastor

Modest Dulić

Senćanska crkva

fond za kapitalna ulaganja

marija kern šolja

toranj senćanske crkve

nebojša malenković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.