Komentara: 7
Pregleda: 7188

Šahovski memorijal "dr Boriša Karadžić"

25.10.2016. u 18:01h
Izvor: Subotica.com
Na Velikoj terasi na Paliću u periodu od 29. oktobra do 4. novembra biće održan prvi Međunarodni otvoreni memorijalni šahovski turnir "dr Boriša Karadžić". Svečano otvaranje turnira biće u subotu u 15,30 časova, a prvi potez povući će dr Boris Karadžić, sin legendarnog subotičkog šahovskog majstora.
Šahovski memorijal "dr Boriša Karadžić"

U okviru turnira igraće se devet kola, po Bergerovom kružnom sistemu (po principu „svako sa svakim“, inače najpravedniji sistem takmičenja). Na turniru, koji je otvorenog tipa, učestvovaće više od stotinu šahista iz 17 zemalja. Najveći broj predstavnika imaće Srbija, a zanimljivo je da posle domaćina, najveći broj šahista dolazi iz daleke Indije, postojbine šaha. Lista takmičara nije konačna, a svi koji žele da učestvuju mogu da se prijave do  početka turnira.

 - Naša namera kao organizatora je da ovaj turnir, kao prvi međunarodni turnir, postane tradicionalan i da se održava svake godine. Takmičari koji su se do sada prijavili, a nije ih mali broj, naročito stranaca, dolaze praktično u nepoznato jer do sada nisu imali priliku da učestvuju na ovakvom turniru u našoj zemlji – istakao je Dragan Božinović, predsednik Organizacionog odbora. - Cilj nam je da ovo postane jedan od najjačih otvorenih turnira u Srbiji.

Iako se memorijal održava prvi put, na listi takmičara našao se veliki broj velemajstora kao što su Rus Timofejev, Ukrajinac Zubov i Izraelac Abatija, čiji rejtinzi premašuju 2600 bodova, dok će boje naše zemlje braniti tim predvođen našim sugrađaninom, velemajstorom Nikolom Sedlakom.

- Amaterima koji su se prijavili ovo je veliki izazov jer ukoliko budu dobro igrali imaće prilike da se susretnu sa velikim šahovskim imenima. To je draž „open“ turnira, gde je jedino merilo trenutna vrednost i forma – objašnjava Ivan Sedlak, predsedni Izvršnog odbora. - Hoćemo da pokažemo da je Subotica, sa bogatom šahovskom tradicijom, spremna da se uključi u novi šahovski trend i da postane lider u organizovanju ovakvih turnira.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 7188

Povezana vest

Povezane teme

šah u Subotici

boriša karadžić

šahovski turnir

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.