• Pregleda: 5783

Šahovski memorijal "dr Boriša Karadžić"

Na Velikoj terasi na Paliću u periodu od 29. oktobra do 4. novembra biće održan prvi Međunarodni otvoreni memorijalni šahovski turnir "dr Boriša Karadžić". Svečano otvaranje turnira biće u subotu u 15,30 časova, a prvi potez povući će dr Boris Karadžić, sin legendarnog subotičkog šahovskog majstora.
Šahovski memorijal "dr Boriša Karadžić"

U okviru turnira igraće se devet kola, po Bergerovom kružnom sistemu (po principu „svako sa svakim“, inače najpravedniji sistem takmičenja). Na turniru, koji je otvorenog tipa, učestvovaće više od stotinu šahista iz 17 zemalja. Najveći broj predstavnika imaće Srbija, a zanimljivo je da posle domaćina, najveći broj šahista dolazi iz daleke Indije, postojbine šaha. Lista takmičara nije konačna, a svi koji žele da učestvuju mogu da se prijave do  početka turnira.

 - Naša namera kao organizatora je da ovaj turnir, kao prvi međunarodni turnir, postane tradicionalan i da se održava svake godine. Takmičari koji su se do sada prijavili, a nije ih mali broj, naročito stranaca, dolaze praktično u nepoznato jer do sada nisu imali priliku da učestvuju na ovakvom turniru u našoj zemlji – istakao je Dragan Božinović, predsednik Organizacionog odbora. - Cilj nam je da ovo postane jedan od najjačih otvorenih turnira u Srbiji.

Iako se memorijal održava prvi put, na listi takmičara našao se veliki broj velemajstora kao što su Rus Timofejev, Ukrajinac Zubov i Izraelac Abatija, čiji rejtinzi premašuju 2600 bodova, dok će boje naše zemlje braniti tim predvođen našim sugrađaninom, velemajstorom Nikolom Sedlakom.

- Amaterima koji su se prijavili ovo je veliki izazov jer ukoliko budu dobro igrali imaće prilike da se susretnu sa velikim šahovskim imenima. To je draž „open“ turnira, gde je jedino merilo trenutna vrednost i forma – objašnjava Ivan Sedlak, predsedni Izvršnog odbora. - Hoćemo da pokažemo da je Subotica, sa bogatom šahovskom tradicijom, spremna da se uključi u novi šahovski trend i da postane lider u organizovanju ovakvih turnira.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
jeremija Odgovori
Sjajno!
Imay Odgovori
Kako će toliko šahista igrati svako sa svakim 9 kola?!
MILENIJA Odgovori
Subotica je imala čuvenog šahistu Andriju Fuderera, velemajstora, reprezentativca Jugoslavije, jednog od najvećih talenata sveta! Svaka čast dr Boriši Karadžiću, koji je bio majstor FIDE, član Izvršnog odbora Šahovskog saveza Crne Gore!
Botvinnik Odgovori
@jeremija
Šta je tu sjajno?

Subotica je nekad bila jedan od jačih šahovskih centara u "velikoj" Jugoslaviji, Spartak je imao ekipu u prvoj ligi i finalu kupa, prvenstva grada su se igrala kroz kvalifikacije (toliko je interesovanje bilo), broj klubova i igrača je bio mnogo veći nego danas, radile su šahovske škole za decu i omladinu, održavali se turniri (prvenstvo Jugoslavije, Međuzonski,...), itd.

Danas skoro da i nema Subotičana u prvoj ekipi Spartaka (osim Sedlaka), prvenstva grada su po organizaciji i nagradama na nivou seoskih cugera, šah klub u Petra Drapšina zvrji prazan (a nekad se nije slobodan sto mogao naći od 17-22h, svaki dan), najlepša prostorija šah kluba je odavno oduzeta šahistima i pretvorena u poslovni prostor a ostatak kluba nije okrečen ko zna otkad, mladi i deca više ne dolaze u klub, a i stari pre biraju susedni dom penzionera, da ne ređam dalje. Tužno i žalosno, a ne "sjajno".

Jedan ovakav turnir, gde će doći jači igrači sa strane, uzeti nagrade i otići, nije nikakvo rešenje za subotički šah, već kratkotrajan privid da šah još nije potpuno zamro u Subotici.
Ako ćemo do kraja objektivno, tako je manje-više u celoj Srbiji. Zato smo tu gde jesmo, daleko od svetskog (pa i evropskog) vrha.
zverka Odgovori
Mladi i deca dolaze u klub (ne slazem se bas sa onim sto pise Botvinnik). I isti ti mladi i deca idu na razne turnire, ostvaruju lepe rezultate, lepo se druze... (naravno, sve finansiraju roditelji).
Pepe Odgovori
Да ли би неко оставио адресу шах клуба у Суботици?
Хвала!
Milica Odgovori
Slazem se sa Zverkom.Dece u Spartaku ima i sa njima se radi.
Evo adrese sah kluba : Petra Drapsina 5

Pozdrav svim ljubiteljima saha !
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.