Komentara: 4
Pregleda: 2589
Foto

Šah: Otvoren XIV Festival "kraljevske igre" i Prvenstvo Srbije za kadete

03.05.2021. u 19:39h
Izvor: Subotica.com
U hotelu "Patria" danas je svečano otvoren XIV Festival Šahovskog saveza Srbije za kadete, koji se održava kao nacionalni šampionat u četiri kategorije i na kojem učestvuje više od 170 najtalentovanijih mladih šahista iz Srbije. Turnir se završava 9. maja.
Šah: Otvoren XIV Festival "kraljevske igre" i Prvenstvo Srbije za kadete

U okviru Festivala šaha takmičenja su podeljena u četiri grupe, odnosno u šest starosnih grupa devojčica i Dečaka. Prvog dana, u subotu - 1. maja, održano je nadmetanje u brzopoteznom šahu, narednog dana u ubrzanom šahu, da bi danas počelo sedmodnevno takmičenje u standardnom šahu, a koje će se protezati kroz devet kola. U sredu, 5. maja, održaće se takmičenje u rešavanju šahovskih problema.

Trećeg dana Festivala upriličeno je svečano otvaranje na kojem su prisustvovali predstavnici pokrajinskog i republičkog šahovskog saveza, zatim gradonačelnik Stevan Bakić, član Gradskog veća zadužena za oblast sporta i omladine Nataša Aleksić, kao i Dejan Vuković, sekretar Sportskog saveza Subotice.

Šah: Otvoren XIV Festival "kraljevske igre" i Prvenstvo Srbije za kadete

Prisutne je pozdravio gradonačelnik Bakić, poželevši gostima dobro takmičenje, prijatan boravak u našem gradu i da sa ovog turnira ponesu najlepše uspomene.

- Subotica je grad sa velikom sportskom tradicijom, Davne 1897. godine u našem gradu je osnovan šahovski kružok koji je između dva svetska rata iznedrio nekoliko klubova, a čiju tradiciju danas baštini Šah klub "Spartak". Subotica je takođe dala mnoge velemajstore poput Andrije Fuderera Tereze Štadler i Dušana Popovića - podsetio je gradonačelnik Stevan Bakić - Ne možemo da se ne setimo, sa velikim poštovanjem, dragog nam sugrađanina Ivana Sedalaka, koji je preminuo krajem prošle godine, a koji je bio dugogodišnji sportski direktor Spartaka, nekadašnji predsednik Šahovskog saveza Jugoslavije i majstorski kandidat. Porodičnu tradiciju posvećenosti šahovskoj igri nastavio je njegov sin Nikola, velemajstor i uspešan takmičar, na kojeg su ponosni svi Subotičani.

Šah: Otvoren XIV Festival "kraljevske igre" i Prvenstvo Srbije za kadete

Bakić je dodao da je Subotica bila domaćin brojnim domaćim i međunarodnim turnirima, ali da posebnu draž ima kada se u ovom gradu okupe mlade šahovske nade iz cele Srbije i pruži im se prilika da se druže i sklapaju prijateljstva, ali i usavršavaju.

Nakon svečanog otvaranja prvi potez, simbolično, povukao je gradonačelnik Bakić, čime je i zvanično Festival šaha otvoren, a takmičari su polako počeli da zauzimaju svoja mesta, u skladu sa planom takmičenja koje je počelo tačno u 17 časova.

Šah: Otvoren XIV Festival "kraljevske igre" i Prvenstvo Srbije za kadete

Izvor: Subotica.com
Otvaranje 14. Kadetskog festivala Šahovskog saveza Srbije Otvaranje 14. Kadetskog festivala Šahovskog saveza Srbije Otvaranje 14. Kadetskog festivala Šahovskog saveza Srbije Otvaranje 14. Kadetskog festivala Šahovskog saveza Srbije Otvaranje 14. Kadetskog festivala Šahovskog saveza Srbije Otvaranje 14. Kadetskog festivala Šahovskog saveza Srbije Otvaranje 14. Kadetskog festivala Šahovskog saveza Srbije Otvaranje 14. Kadetskog festivala Šahovskog saveza Srbije
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2589

Povezana vest

Povezane teme

šah klub Spartak

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.