Komentara: 0
Pregleda: 1649
Foto

Završen 14. Festival šaha za kadete

11.05.2021. u 10:20h
Izvor: Subotica.com
U hotelu "Patria" završen XIV Festival Šahovskog saveza Srbije za kadete, koji je održan od 1. do 9. maja kao nacionalni šampionat u četiri kategorije i na kojem je učestvovalo više od 170 najtalentovanijih mladih šahista iz Srbije.
Završen 14. Festival šaha za kadete

Takmičenja u okviru Festivala šaha su bila podeljena u četiri grupe, odnosno u šest starosnih grupa devojčica i Dečaka. Održano je nadmetanje u brzopoteznom šahu, ubrzanom šahu, standardnom šahu ali i u rešavanju šahovskih problema.

Po broju registrovanih članova i po broju klubova šah u Srbiji je treći sport po masovnosti, odmah iza fudbala i karatea. Šah ima dobru bazu i postepeno se diže, što pokazuju i rezultati mlađih kategorija koji su iz godine u godinu sve zapaženiji.

Predsednik Šah savez Srbije zadovoljan je kako je organizovan i realizovan turnir u Subotici, pogotovo uzimajući u obzir vanrednu situaciju i stanje generalno po pitanju organizacije dešavanja. Takođe, velika su očekivanja od mladih šahista koji će to graja godine "izmeriti" i na dva velika takmičenja, na kojim, s razlogom, Srbija može da očekuje dobre plasmane.

Završen 14. Festival šaha za kadete

- Šah je tokom korona krize imao svoje aktivnosti, gledali smo kada god može da se šah igra, pa smo tako realizovali sve programe za ovu i prošlu godinu, uključujući i ovaj Festival u Subotici. Imamo nove šampione, bilo je mnogo dece, iznad očekivanja s obzirom na okolnosti. Imamo šampione od kojih mnogo očekujemo u budućnosti, očekujemo da nas lepo reprezentuju predstojećim takmičenjima. Svu tu decu koja postižu zapažene rezultate pratimo i trudićemo se kao Savez da pomognemo koliko možemo. Prethodnih godina nažalost nismo bili u mogućnosti značajnije da pomognemo ni juniorima ni seniorima, ali u narednom periodu očekujemo da će to biti mnogo bolje - kaže Dragan Lazić, predsednik ŠSS. - Radujem se kada vidim ove šampione, ali poručujem i ovim koji su postili malo slabije rezultate da treba da nastave da rade, uveren sam da sprski šah ima svetlu budućnost. Srbija je često u mlađim kategorijama imala uspehe na velikim takmičenjima i verujem da među ovom decom ima nekoliko njih koji mogu da konkurišu za sami vrh, pogotovo na prvenstvu Starog kontinenta. Mi već duže vreme nemamo igrača u top 50 ali verujem da će iz ove generacije, ali i juniorske, doći u sami vrh svetskog šaha, makar u prvih 20-30.

Andrej Ljepić bio je prvi na Prvenstvu Vojvodine i tako se plasirao na Državno prvenstvo u Subotici, gde je takođe bio najbolji u konkurenciji vršnjaka do 12 godina. Posle ovog izuzetnog i upečatljivog nastupa očekuje ga Evropsko i Svetsko prvenstvo.

Završen 14. Festival šaha za kadete

- Ovaj turnir sam shvatio vrlo ozbiljno, naporno sam se pripremao da pružim svoj maksimum na Prvenstvu Srbije, bilo je devet kola i sve mečeve sam dobio. Najteža pobeda mi je bila u 4. kolu protiv Jovana Kisića, on je bio moj najteži rival u ovoj grupi, a završio je odmah iza mene, kao drugoplasirani. Bila je to teška partija, ali kada sam njega dobio znao sam da ću biti prvi - zaključuje Andrej - Očekuje me Evropsko prvenstvo u Turskoj, treba dobro da se spremim, nadam se medalji, iako je konkurencija baš jaka.

Završen 14. Festival šaha za kadeteZavršen 14. Festival šaha za kadeteZatvaranju takmičenja prisustvovao je Dane Basta, sekretar za sport i omladinu u Vladi Vojvodine, a u ime Gradske uprave Subotica Srđan Samardžić, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede koji su i uručili pehare i medalje najuspešnijima po grupama.

Turnir je nedelju dana ranije otvorio gradonačelnik Bakić, u prisustvu člana Gradskog veća zadužena za oblast sporta i omladine Nataše Aleksić, kao i Dejan Vuković, sekretar Sportskog saveza Subotice. 

Završen 14. Festival šaha za kadete

Izvor: Subotica.com
14. Festival šaha za kadete 14. Festival šaha za kadete 14. Festival šaha za kadete 14. Festival šaha za kadete 14. Festival šaha za kadete 14. Festival šaha za kadete 14. Festival šaha za kadete 14. Festival šaha za kadete
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1649

Povezana vest

Povezane teme

prvenstvo u šahu

šah u Subotici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.