• Pregleda: 2109

RPK: Rast izvoza u regionu 40%

RPK: Rast izvoza u regionu 40%

2011. godinu obeležio je rast izvoza od preko 40% i rast proizvodnje od oko 6%, ocenjeno je na sednici Skupštine Regionalne privredne komore Subotica. Na sednici su, pored članova Skupštine i privrednika regiona, prisustvovali i predstavnici Narodne banke Srbije i Privredne komore Srbije koji nisu izneli preterano optimistične najave za 2012. godinu, u kojoj se očekuje da će privredni rast biti uslovljen oporavkom najznačajnijeg spoljnotrgovinskog partnera – Evropske unije. Na sednici Skupštine su najuspešnijim privrednicima uručene i nagrade.

Prema oceni rukovodstva Regionalne privredne komore Subotica, 2011. godinu je obeležio rast izvoza od preko 40% u odnosu na prvih 11 meseci prošle godine, kao i rast industrijske proizvodnje od 5,9%. Komora je u dosadašnjem toku godine planirala i sprovela 509 aktivnosti, od kojih je prema njihovoj oceni kruna bio ovogodišnji privredni sajam sa oko 250 učesnika iz zemlje i regiona.

Predstavnici Privredne komore Srbije izneli su očekivanja da će privredni rast u Srbiji, pre svega, zavisiti od oporavka najznačajnih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i inostrane tražnje.

Na sednici Skupštine Regionalne privredne komore Subotica bili su prisutni i predstavnici Narodne banke Srbije. Kako je rečeno novinarima, inflacija na kraju novembra je iznosila 8,1%, projekcija BDP-a je smanjena na 1,5% kao i u većini zemalja Evropske unije koja je najznačajni spoljnotrgovinski partner i Srbije i regiona, a privrednici mogu očekivati skuplje kredite.

Najuspešnijim privrednicima na sednici Skupštine su podeljene nagrade. Među nagrađenima su šećerana TE-TO Senta, Subotičke pijace i Keramika Kanjiža plus.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.