Komentara: 12
Pregleda: 4402

Rodna kuća Jovana Pačua postaje kulturni centar

19.01.2024. u 11:53h
Izvor: Subotica.com
Rodna kuća Jovana Pačua postaje kulturni centar

Inicijativa da se sačuva rodna kuća čuvenog kompozitora Jovana Pačua i pretvori u kulturni centar u Aleksandrovu postaje odavno, ali je sada prvi put naišla na podršku lokalne samouprave.

Kako je planirano, kuća u kojoj je 17. marta 1847. godine rođen tvorac kompozicija “Onamo, namo“, koja je jedno vreme bila i himna Kraljevine Crne Gore, “Brankovo kolo“, “Chansonette serbe”, “Bez tebe draga”, “Prag je ovo milog srpstva”, “Čuj Dušane”, “Svetosavska pesma”, trebalo bi da se potpuno obnovi. U toku je javni uvid urbanističkog projekta radi utvrđivanja javnog interesa u cilju formiranja kompleksa iz oblasti kulture, što je prvi korak u ovom procesu. Parcela i kuća su u javnoj svojini, ali je na jednom delu parcele objekat u privatnom vlasništu jednog pravnog lica.

- Mesna zajednica je podnosila zahteve Gradskoj upravi i Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, koji je u međuvremenu prihvatio naš zahtev i uvrstio kuću pod svoju zaštitu. Pre tri godine je rekontruisan deo krova, dok je na drugom delu promenjena građa -  objašnjava Bojan Nikolić, predsednik Saveta MZ „Aleksandrovo“.

Rodna kuća Jovana Pačua postaje kulturni centarI pored toga kuća je u lošem stanju i potrebna joj je temeljna obnova, od poda do plafona. Unutrašnjost sada održavaju članovi KUD “Aleksandrovo”, koji tu imaju probe.

- Ovde se već okupljaju mladi i to je jedan od razloga što je pokrenuta inicijativu da se on rekonstruiše i postane kulturni centar, Aleksandrovo je velika gradska mesna zajednica i njeni stanovnici bi voleli  da ovde imaju jedan objekat od takvog značaja, mesto gde bi mogli da organizuju kulturne sadržaje - dodaje Nikolić. – Naravno, želimo i da negujemo uspomenu na značajnu ličnost naše kulture i istorija a i objekat sačuvamo od daljeg propadanja.

Da je u objektu u Ulici Aksentija Marodića rođen Jovan Paču svedoči spomen table koja je postavljena pre skoro 12 godina.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 meseca i 1 nedelju
Komentara: 12
Pregleda: 4402
Povezane teme

jovan paču

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.