Komentara: 11
Pregleda: 7619

Rođeni prvi blizanci u subotičkom Centru za VTO

24.10.2023. u 11:53h
Izvor: Subotica.com
Rođeni prvi blizanci u subotičkom Centru za VTO

Posle devojčice Nikoline, u subotičkoj Opštoj bolnici rođeni su i prvi blizanci začeti u Centru za vantelesnu oplodnju. Novorođeni dečaci i njihova mama su otiši svojoj kući, a već sutra se očekuje novi porođaj, takođe iz procesa vantelesne oplodnje u našem Centru.

- Sve je prošlo u najboljem redu, mama se dobro oseća a dečaci su ocenjeni devetkama, što je jak dobro. Uz ovu, imamo još pet blizanačkih trudnoća u našem Centru za VTO,  a porođaje očekujemo u narednom periodu – kaže prim. dr Aleksandar Radulović, subspecijalista steriliteta i fertiliteta, načelnik Centra za VTO.

Rođeni prvi blizanci u subotičkom Centru za VTOIako radi tek nešto više od godinu dana,  u Centru za VTO ima već 16 potvrđenih trudnoća.

- Ponosni smo što smo za ovo kratko vreme obradili 40 pacijenata i što nam je stepen uspešnosti izuzetno visok, premašuje 40 odsto. Dolaze pacijenti iz svih gradova Vojvodine, pa čak i iz Beograda, koji imaju veliku mogućnost izbora ali su čuli da se ovde dobro i kvalitetno radi  – dodaje dr Radulović. - Dolaze nam stariji pacijenti, odnosno oni koji prelaze 40 godina kod kojih je, razumljivo, ceo proces zahtevniji. Time je i naš postotak uspešnosti značajniji.  Takođe, pacijenata iz inostranstva se raspituje na koji način ovde mogu da počnu postupak vantelesne oplodnje.

Rođeni prvi blizanci u subotičkom Centru za VTO

Uz ginekologa dr Radulovića, u timu subotičkog Centra za VTO su i embriolozi Alfred Knivald, stručnjak sa iskustvom dugim više od četiri decenije koji je bio deo ekipe koja je uradila prvu vantelesnu oplodnju u Nemačkoj, Katarina Mitrović iz Novog Sada sa diplomom sa Oksforda, Ines Konc i Čila Bartuc. Odabir kvalitetne i stručne ekipe ljude je bio prioritet, ali da bi sve funkcionisalo neophodna je pozitivna energija.

- Pozitivna energija uz znanje i iskustvo, naravno i savremenu opremu, čine formulu za uspeh. Toplina i neka domaćinska atmosfera se osećaju u našem Centru i u svakoj etapi ovog procesa, zato nas ni pacijenti kod kojih prvi put nije uspelo ne ostavljaju, nego dolaze ponovo – dodaje jedan od prvih i najvećih stručnjaka za lečenje steriliteta u našoj zemlji. – Pristup pacijentima je veoma važan, da se one dobro pripreme za ceo proces, kako fizički, tako i mentalno. Pored mene, tu se uključuje embriolog, otklanjaju se sve nedoumice, daju saveti, preporuke... Iskreno, niko od nas ovo ne doživljava kao običan dolazak na posao, kao obavezu, za sve nas ovo je jedna neopisiva ljubav i zadovoljstvo. To prenosimo i na pacijente i zato uspeh ne izostaje.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 meseci i 1 nedelju
Komentara: 11
Pregleda: 7619

Povezana vest

Povezane teme

vantelesna oplodnja u subotici

vantelesna oplodnja

bolnica subotica

dr aleksandar radulović

centar za vantelesnu oplodnju

opšta bolnica subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.