Komentara: 12
Pregleda: 8568

Roditelji traže pomoć za izdržavanje konja koji leči mališane

15.01.2013. u 11:56h
Izvor: Blic
Klub roditelja u Školskom centru za slušno oštećena lica u Subotici traži pomoć od Gradske uprave i sugrađana da bi deca sa posebnim potrebama mogla da idu na terapijsko jahanje, takozvanu hiporehabilitaciju.
Roditelji traže pomoć za izdržavanje konja koji leči mališane

Roditelji su zatražili od grada 600.000 dinara godišnje, a od drugih ustanova i sugrađana seno, zob ili bilo šta drugo pogodno za ishranu i negu konja.

- Zajedno tražimo put ka izlečenju dece, a od Gradske uprave očekujemo da pokrije troškove hiporehabilitacija godišnje za 10 dece koja bi išla na terapiju. U Subotici se terapijsko jahanje radi u Konjičkom klubu „Bačka“ pri sekciji za 

jahanje. Terapeut je Sara Sajc koja ima terapeutskog konja Farinu, jedinog te vrste u Srbiji. Konj je uvezen iz Austrije za rehabilitaciju kakva je potrebna našoj deci - objašnjava Mirjana Evetović iz Kluba roditelja.

Roditelji traže pomoć za izdržavanje konja koji leči mališane

Zajedno sa osmogodišnjom ćerkom koja ima problem s govorom, usporen psihomotorni razvoj i lošu koordinaciju pokreta, Evetovićeva je prošla bolna iskustva, a onda su upoznale Sajcovu i Farinu.

- Posle samo jednog susreta psihofizički napredak je bio ogroman. U početku je moja devojčica bila uplašena, ali nakon dva, tri Farinina koraka, ćerka je na leđima konja progovorila i nije prestajala da govori dok je bila na konju.

Ne očekujući odgovor od nje pitala sam je gde je, a ona je odmah rekla da je na konju. Posle više godina suza i bolnih terapija to je bio za našu porodicu životni događaj - ističe Mirjana Evetović.

Roditelji traže pomoć za izdržavanje konja koji leči mališane

Tek što su se devojčica i Farina zbližile pao je sneg i zahladnelo je pa je terapija morala da se prekine.

- Trebalo bi obezbediti šator da se terapije ne bi prekidale zbog kiše ili snega. Hipoterapeutkinja se, u zavisnosti od vrste oboljenja, prvo savetuje sa timom zdravstvenih radnika da ne bi došlo do kontraindikacija. Po tipu bolesti se određuju vežbe. Terapijsko jahanje je skoro svuda u svetu priznato kao redovni vid rehabilitacije, u Nemačkoj troškove pokriva socijalno jer se postižu neverovatni rezultati u lečenju - naglašava Mirjana Evetović.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 8568

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.