Komentara: 7
Pregleda: 5561

Roditelji negoduju zbog migranata u blizini škole, nadležni poručuju da čine sve da đaci budu bezbedni

29.10.2020. u 10:35h
Izvor: Subotica.com
Dok su roditelji čija deca pohađaju OŠ "Majšanski put" zabrinuti zbog, kako kažu, prisustva većeg broja migranata u blizini škole, iz ove obrazovne ustanove poručuju da sprovode sve aktivnosti koje su u njihovoj nadležnosti kako bi đaci bili bezbedni.
Roditelji negoduju zbog migranata u blizini škole, nadležni poručuju da čine sve da đaci budu bezbedni
Foto: Ilustracija

Zbog prisustva većeg broja migranata u blizini OŠ "Majšanski put" u Željezničkom naselju, našoj redakciji se obratio jedan sugrađanin, kako je naveo, u ime mnogih zabrinutih roditelja, jer su u utorak primetili više od desetak migranata na autobuskoj stanici kod škole, kako čekaju autobus. Kako je dodao, "pojedina deca iz straha nisu smela da dođu do autobuske stanice, a kamoli da sačekaju i uđu u autobus", zbog čega od nadležnih traži da reaguju.

- Mi, roditelji, apelujemo, molimo nadležne da urade nešto po pitanju bezbednosti dece, dok ne daj Bože ne bude kasno i ne desi se nešto što niko ne bi hteo. Da li je rešenje u vidu školskog policajca, za kojeg se, kako kažu, nema sredstava u budžetu (a za mnoge nepotrebne stvari ima) ili neko drugo rešenje, neka odluče oni, ali samo neka nešto preduzmu po tom pitanju - napisao je sugrađanin u rubrici "Pištaljka", dodajući da su roditelji "spremni i da uzmu stvar u svoje ruke, ukoliko se ne odreaguje na ovaj problem".

Roditelji negoduju zbog migranata u blizini škole, nadležni poručuju da čine sve da đaci budu bezbedniDa za time nema potrebe, potvrđuju u OŠ "Majšanski put", iz koje kažu da roditelji ne treba da brinu, jer su deca potpuno bezbedna na prostoru škole, kao i u samom objektu, dok se cela situacija pažljivo prati iz dana u dan, u saradnji sa nadležnim organima.

- Još od prvog talasa migrantske krize roditelji su nam se žalili na migrante i naša škola od tada ima redovno pojačano dežurstvo, u stalnoj smo komunikaciji sa predsednikom Mesne zajednice koji je upoznat sa situacijom, a takođe imamo odličnu saradnju sa policijom, kojoj se po potrebi obraćamo dopisom. Dakle, škola je u potpunosti bezbedna, migranti nikada ne borave niti ulaze u prostor škole, a takođe u zgradu škole niko ne može da uđe bez legitimisanja - objašnjava Bojan Čutura, pedagog i koordinator tima za sprečavanje nasilja u OŠ "Majšanski put". - Autobuska stanica koja se nalazi prekoputa škole nije u našoj nadležnosti, ali ni tu ne okrećemo leđa, već pratimo šta se dešava. U koordinaciji sa pomoćno-tehničkim osobljem obilazimo školu između smena kada ima najviše đaka, niže razrede obično učitelji isprate do kapije, roditelji se organizuju i dođu po decu, a u slučaju eventualne opasnosti obavestimo policiju, ali nam se do sada nije desio nijedan slučaj i nijedan incident nije zabeležen.

Roditelji negoduju zbog migranata u blizini škole, nadležni poručuju da čine sve da đaci budu bezbedniOko 40 odsto đaka koji pohađaju ovu školu dolaze iz susedne mesne zajednice, Makove sedmice, čiji predsednik Saveta Mirsad Nalić, kaže da je veći broj migranata prisutan u ovom naselju, ali da trenutno ne prave probleme, već da su stanovnici uplašeni i, kako kaže, "ne vole da ih vide".

- Situacija je takva da ih ima, ali nisu agresivni. Dolaze taksijem, obično sedam do osam vozila, ali ne svakog dana, već jednom do dva puta nedeljno. Taksisti ih ostave u centru Makove sedmice i oni potom idu u prodavnicu, a posle gravitiraju ka šumi. Pogrešno bi bilo ako bih rekao da imamo žestoke probleme i da nam prave haos, jer nije tako i moram da kažem da nam veće probleme prave pojedini naši građani - objašnjava Nalić. - U slučaju da migranti naprave neki problem ili uđu u privatan posed, odmah obavestimo policiju sa kojom imamo odličnu saradnju i zaista se maksimalno trude da uvek izađu, kontrolišu, a dolazi i pogranična policija. Potpuno razumem roditelje i njihovu zabrinutost, i ja sam roditelj, ali ne daj Bože nikome takvu situaciju i ratove.

Roditelji negoduju zbog migranata u blizini škole, nadležni poručuju da čine sve da đaci budu bezbedniPrema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, trenutno u Prihvatnom centru Subotica boravi 160 migranata, pretežno iz Sirije, Alžira i Libije, dok je tokom jučerašnjeg dana njih nešto više od 300, koji su do tada boravili u i van centra, prevezeno u Prihvatni centar Preševo.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 5561

Povezana vest

Povezana zviždaljka

Povezane teme

makova sedmica

željezničko naselje

migranti

migranti u subotici

osnovna škola majšanski put

komesarijat za izbeglice

mirsad nalić

migrantska kriza

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.