Komentara: 3
Pregleda: 4722

Rezultati projekta "Otvorena nega i pomoć u kući"

13.11.2012. u 14:49h
Izvor: RTV Yueco
U okviru projekata „Kućna nega: deinstitucionalizacijom do socijalne inkluzije“ koji finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji, a koji sprovode Grad Subotica i Gerontološki centar zaposleno je 16 osoba.
Rezultati projekta "Otvorena nega i pomoć u kući"

Po projektu zapošljavana izbegla, interno raseljena lica i osobe iz socijalno ugroženih kategorija. Lica su bila angažovana na pružanju usluge pomoći i nege u kući starim i invalidnim sugrađanima u gradskim i prigradskim naseljima.

Usluge pomoći i nege u kući su bile besplatne, a prioritet su imala materijalno ugrožena lica i lica koja u domaćinstvu žive sama, odnosno koja u domaćinstvu nemaju radno sposobne članove.

Služba Otvorene zaštite Gerontološkog centra ima stalnu tendenciju širenja i podizanja kvaliteta usluga na viši nivo. Cilj i želja Grada Subotice i Gerontološkog centra je da se svim socijalno ugroženim kategorijama stanovništva u gradu učine dostupnim usluge Službe Otvorene zaštite, a projektom „Kućna nega“ se u velikoj meri doprinosi tom cilju.

Usluge kroz projekat “Kućna nega” koristilo je oko 2425 lica. Gerontološki centar u Subotici je ustanova socijalne zaštite koja na teritoriji Srbije ima najdužu tradiciju u pružanju vaninstitucionalne zaštite svojim sugrađanima kroz pružanje različitih oblika pomoći i nege licima koja zbog starosti, bolesti, invalidnosti ili nekog sličnog razloga nisu u mogućnosti da obavljaju neke osnovne aktivnosti i da samostalno zadovolje sve svoje potrebe.

U prigradskim naseljima u okolini Subotice evidentiran je značajan broj staračkih domaćinstava koja nisu u mogućnosti da na adekvatan način obavljaju svakodnevne kućne poslove. Pored staračkih domaćinstava prisutan je i značajan broj osoba sa invaliditetom. Zbog udaljenosti od grada kao i zbog njihovog zdravstvenog stanja i materijalnog položaja, ovi ljudi često nemaju adekvatnu medicinsku negu. Ukupna vrednost projekta je 110.066 evra, od čega 90 procenata predstavlja donaciju Evropske unije.

Izvor: RTV Yueco
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4722
Povezane teme
Nenad Ivanišević gerontološki centar subotica
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.