Komentara: 0
Pregleda: 1625

Rezerve krvi stabilne

22.07.2014. u 17:08h
Izvor: RTV Yueco
Godišnji odmori i velike vrućine nisu argumenti koji humane Subotičane sprečavaju da dobrovoljno daju krv, kažu u subotičkoj Opštoj bolnici. I dok se u nekim od bolnica u Srbiji operacije odlažu zbog nedovoljnih rezervi krvi, u Subotici to nije slučaj. Preko cele godine ovde postoje dovoljne rezerve krvi, jer postoji plan o kontinuiranom snabdevanju ovom dragocenom tečnošću. Služba za transfuziju krvi sledeće nedelje će biti u Bačkoj Topoli, gde će organizovati akciju dobrovoljnog davalaštva krvi.
Rezerve krvi stabilne

Sugrađani sa kojima smo razgovarali kažu da podržavaju dobrovoljno davalaštvo krvi, te da su i sami bili davaoci. Razlozi, koji sprečavaju njihov human gest, su obično zdravstvene prirode.

Odeljenje za transfuziju Opšte bolnice tokom godine ima niz akcija, koje imaju za cilj da popularišu davalaštvo krvi. Plodovi takvog rada vide se u stabilnim rezervama, koje mesečeno iznose oko 800 jedinica krvi. Godišnji odmori i letnji raspust, tako nisu kao u nekim bolnicama u Srbiji, u subotičkoj Opštoj bolnici rezultirali smanjenjem rezervi krvi bilo koje krvne grupe.

Ukoliko se dobro osećate i želite da pomognete onima koje čeka teška životna bitka, možete se svaki dan od 7 do 10 časova javiti na Odeljenje za transfuziju krvi. Posle 10 časova krv se testira i prerađuje i tako nekad čak istog dana stiže do onih kojima je neophodna sveža krv. Muškarci krv mogu dati četiri puta godišnje, dok se pripadnicama lepšeg pola savetuje da to ne čine više od tri puta.

U okviru redovnih akcija dobrovoljnog davalaštva krvi, Služba za tranfuziju sledeće nedelje će biti u Bačkoj Topoli, a nakon toga se seli u Novo Orahovo.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1625
Povezane teme

dobrovoljno davanje krvi

akcija davanja krvi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.