Komentara: 0
Pregleda: 1778

Restauracija uživo do kraja septembra u Gradskom muzeju

09.08.2012. u 16:41h
Izvor: RTV Yueco
U Gradskom muzeju je u toku projekat restauracija uživo koji svima koji su zainteresovani omogućava da se upoznaju sa radom i značajem restauracije. Po rečima zaposlenih u Muzeju umetnost sama po sebi privlači specifične karaktere, pa restauracija nema veliki broj zainteresovanih.
Restauracija uživo do kraja septembra u Gradskom muzeju

Do kraja septembra će viši restaurator Gradskoj muzeja, Žužana Pap Korhec raditi na restauraciji oltarne pale iz Baje, slike koja je stara 217 godina i predstavlja delo budimskog slikara Sebastijana Štetnera, čija su dela izložena u Muzeju. Zainteresovanost Subotičana za restauraciju nije velika, a mi smo danas zatekli organizovanu posetu dece koja borave u letnjem kampu u Feketiću,koji organizuje Refornmatorska crkva. Deca su oduševljena onim što su videla.

Restauracija je započeta krajem jula, i za sada se po rečima restauratora, sve odvija po planu- slika je konzervirana, čime je započet proces sanacije, tj zaustavljeno je dalje propadanje slike. Takođe, urađena je i zaštita poleđine dela koje se restaurira.

Sledeća faza u restauraciji biće dupliranje slike, proces koji je bitan da bi se ojačalo platno koje nosi sliku. Nakon toga sledi estetska rekonstrukcija slike kada će se retuširati delovi koji nedostaju, čime se proces restauracije završava. Restaurirana slika u novom sjaju može da se održi između 50 i 100 godina zavisno od uslova u kojima se čuva. Posetioci Gradskog muzeja restauraciju mogu da prate svakog radnog dana Muzeja od 10-14 časova do kraja septembra.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1778
Povezane teme

gradski muzej

Gradski muzej Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.