Komentara: 34
Pregleda: 8998

Ovlašćenja Komunalne policije

13.12.2012. u 12:28h
U proteklih nekoliko meseci, vezano za objavljivanje sadržaja na temu Komunalne policije na našem sajtu, a na osnovu pitanja u komentarima i drugih kanala komunikacije sa posetiocima sajta, stekli smo utisak da naši sugrađani nisu u dovoljnoj meri upoznati sa konkretnim ovlašćenjima koje Komunalna policija ima u svom radu.
Ovlašćenja Komunalne policije

U skladu sa navedenim odlučili smo da objavimo jedan informativni članak u nameri da sugrađanima pružimo odgovore na pitanja o tačnim ovlašćenjima Komunalne policije u našem gradu i isto tako situacijama koje ne potpadaju pod njihov delokrug rada.


Komunalna policija vodi računa o održavanju komunalnog reda, kontroliše sprovođenje propisa kojima se obezbeđuje nesmetano odvijanje života u gradu, očuvanje gradskih dobara i izvršavanje drugih zadataka iz nadležnosti Grada.

Na osnovu Zakona o komunalnoj policiji („Službeni glasnik RS“, br. 51/2009) po članu 10. poslovi komunalne policije obavljaju se organizovanim prisustvom komunalnih policajaca na mestima održavanja reda, preduzimanjem drugih preventivnih mera i primenom ovim zakonom predviđenih ovlašćenja komunalne policije.

Ovlašćenja Komunalne policije

Po članu 16 istog Zakona u obavljanju poslova, komunalni policajac ima sledeća ovlašćenja:

1. upozorenja
2. usmeno naređenje
3. provera identiteta
4. dovođenje
5. pregledanje lica i predmeta
6. privremeno oduzimanje predmeta
7. video nadzor
8. upotreba sredstava prinude, i to fizičke snage, službene palice i sredstava za vezivanje.

Pored navedenih ovlašćenja komunalni policajac može, kada je za to ovlašćen zakonom, drugim propisom i opštim aktom Grada, izreći mandatnu kaznu, podneti prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo, podneti zahtev za vođenje prekršajnog postupka i obavestitit drugi nadležni organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

Komunalna policija pruža pomoć nadležnim organima grada, kao i preduzećima, organizacijama i ustanovama koje na osnovu odluke skupštine grada odlucuju o pojedinim pravima gradana, pravnih lica ili drugih stranaka, kada po oceni nadležnog organa grada ili ovlašćene organizacije postoje pretpostavke da sprovodenje njihove izvršne odluke neće biti moguće bez prisustva komunalnih policajaca ili upotrebe sredstava prinude.

Ne potpada pod nadležnost Komunalne policije

Treba naglasiti, da komunalna policija nije ovlašćena da kontroliše javni red i mir, otuđenje tuđih stvari (krađe), a nadležnost nad ovom problematikom ima Policijska Uprava.


Kontakt telefon Komunalne policije: 626-988 dostupan je od 00 - 24 časa.

Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 34
Pregleda: 8998

Povezana vest

Povezane teme

komunalna policija

komunalni policajac

komunalni inspektor

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.