Komentara: 5
Pregleda: 6554

Reljefna mapa Subotice najznačajnijih secesijskih objekata za slepe i slabovide

15.10.2012. u 17:03h
Izvor: RTV Yueco
Širom sveta obeležava se Svetski dan belog štapa čiji je cilj da se ljudima koji normalno vide skrene pažnja da među njima postoje i osobe koje slabije vide, ili su potpuno slepe. Povodom obeležavanja ovog datuma u centru grada, ispred Gradske kuće je otkrivena reljefna mapa najznačajnijih secesijskih objekata u centru grada.
Reljefna mapa Subotice najznačajnijih secesijskih objekata za slepe i slabovide

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić je sa povezom preko očiju ii pomoću belog štapa koji koriste slepi prilikom kretanja, prešao put od ulaza u predsedništvo do bronzane reljefne mape najznačajnijih secesijskih objekata u centru Subotice. On je rekao da je ovim gestom želeo da doživi svet onako kako ga naši slepi sugrađani doživljavaju svakodnevno.

Subotičko Udruženje slepih i slabovidih broji 710 članova koji svakodnevno nailaze na mnogobrojne prepreke u kretanju.

Predsednik Udruženja Nenad Nimčević je istakao da je obeležavanje Dana slepih bitno jer se na taj način skreće pažnja osobama koje normalno vide da su među njima I osobe sa oštećenim vidom.

Dan belog štapa

Bronzana reljefna mapa najznačajnijih secesijskih objekata u centru Subotice

Bronzana reljefna mapa najznačajnijih secesijskih objekata u centru Subotice jedinstvena je u Srbiji I sadrži informacije pisane Brajevom azbukom koje će omogućiti lakšu orijentaciju u otvorenom prostoru. Gradonačelnik Subotice je gradskom Udruženju slepih i slabovidih uručio laptop na koji će biti instaliran specijalan softver koji će korisnicima Udruženja omogućiti imrežavanje putem interneta sa drugim sličnim udruženjima iz celog sveta. 

Naš grad kontinuirano radi na ukljanjaju arhitektonskih barijera, ozvučeni su semafori, a jedan od sledećih koraka će biti nabavka informatičke opreme za Udruženje slepih i slabovidi koja će im olakšati ucenje i citanje, a za narednu godinu planira se omogućavanje besplatnog taksi prevoza za slepe.

Izvor: RTV Yueco
Dan belog štapa Dan belog štapa Dan belog štapa Dan belog štapa Dan belog štapa Dan belog štapa Dan belog štapa Dan belog štapa
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 6554
Povezane teme

Modest Dulić

oprema za slabovide

dan belog štapa

reljefna mapa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.