• Pregleda: 2989

Rekordi u broju intervencija vatrogasaca

Broj požara u Subotici u dosadašnjem toku godine za četvrtinu je veći u odnosu na isti period prošle godine, koja je bila rekordna po broju intervencija od kako se u gradu organizovano gase požari.
Rekordi u broju intervencija vatrogasaca

Tendencija u poslednjih nekoliko godina jeste povećanje broja intervencija na otvorenom prostoru, čiji počinioci su otkriveni tek u deset odsto slučajeva. Najveći broj požara na otvorenom izazvan je spaljivanjem žetvenih ostataka, a poljoprivredni savetodavci preporučuju da se ti ostaci ne spaljuju već zaoravaju.

U toku jula meseca, subotički vatrogasci imali su preko 120 intervencija, odnosno 4 dnevno u proseku. Najveći deo njih se odnosio na požare na otvorenom prostoru, a ma kako alarmantno zvučao ovaj podatak, broj intervencija u julu je na nivou proseka ove godine. Zahvaljujući stalnoj tendenciji porasta broja intervencija.

Uzrok povećanom broju požara na otvorenom jeste bujna vegetacija i velika suša praćena visokim temperaturama, tako da su intervencije na otvorenom počele još 10. marta, što je neuobičajeno. Tako je od prvog dana 2012. godine do jutros zabeleženo 789 intervencija.

Najveći broj požara na otvorenom nastaje spaljivanjem ostataka iz poljoprivredne proizvodnje. To je pogotovo opasno nakon žetve. Međutim, pošto je spaljivanje ostataka zabranjeno, onda počinioci odlaze odmah nakon spaljivanja i ostavljaju vatru bez kontrole, koja se posebno u ovakvim periodima godine vrlo lako proširi na useve čija vegetacija i dalje traje. Stoga u poljoprivrednoj stručnoj službi savetuju da se ostaci ne spaljivaju već zaoravaju, jer na taj način ostaci služe kao đubrivo.

Kazne za izazivanje požara na otvorenom se kreću od 30.000 do 50.000 za fizička, a od 300.000 do milion dinara za pravna lica. Međutim, nakon ugašenog požara i obavljenog uviđaja svega 10% počinilaca bude otkriveno i kažnjeno.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

4
!!! Odgovori
ovde na slici nisu zitni ostaci nego psenica,i pozari koji su bili je voz zapalio!!! kad pisete napisite tacne informacije!!!
sin Odgovori
Možda bi ovakvih intervencija bilo manje kada bi se vršila edukacija od strane Vatrogasne službe ili DVD-a,ako još postoje.Od kada je Vatrogasna služba prešla u nadležnost MUP-a,i kako su im ograničena sredstva i mogućnosti preventivnih delovanja povećao se broj intervencija na otvorenom.Što se tiče DVD-a oni imaju mogućnost konkurisanja za sredstva na više nivoa,od opštine do međunarodnih fondova,ali tako se čini da rukovodeći kadrovi nemaju interesa za tako nečim jer to iziskuje određeni napor i vreme.
tetka Odgovori
Svaka čast tim ljudima koji rade taj posao!
peki Odgovori
Slika je verovatno samo ilustracija, mogli su prikazati bilo kakvu sliku nekog pozara sa njive. Ja sam radio u vatrogasnoj ceti i znam da su ti ljudi heroji koji iz dana u dan stavljaju zitot na kocku. Sredstva su im ogranicena jer para je sve manje. Oni sami popravljaju vozila jer imaju radiionicu i dobre mehanicare i sve to zato da bi se sve vise usparaloZovite ih bilo kad u bilo koje doba dana ako ste u bilo kakvoj nevolj.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.