• Pregleda: 3366

Rekonstrukcija Vodozahvata 1 za veći kapacitet i pouzdanije vodosnabdevanje 

Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ od 1. septembra izvodi radove na rekonstrukciji centralnog kompleksa Vodozahvat 1. Rok za završetak radova je godinu dana. 
Rekonstrukcija Vodozahvata 1 za veći kapacitet i pouzdanije vodosnabdevanje 

Azbestne cevi stare oko pola veka, zamenjuju se pouzdanijim cevima od polietilena. Projektom je predviđena rekonstrukcija u dužini od 6km, a izvođenje radova je, kao i na prethodnim projektima, povereno preduzeću „Graditelj NS“. Rekonstrukcija cevovoda deo je projekta „Unapređenja voda Grada Subotice“, čija je  ukupna vrednost oko 768 hiljada evra.

- Projekat podrazumeva još dve komponente, polaganje optičkih kablova između svih bunara u dužini od oko 8 km, što će omogućiti upravaljanje i monitoring bunarima, kao i zamenu potisnog cevovoda prema distributivnoj mreži. Radovi će se vršiti na delu koji je oštećen u dužini od oko 66m - kaže Goran Mijatović, rukovodilac Jedinice za realizaciju projekta u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Rekonstrukcijom će biti povećan kapacitet i obezbeđeno pouzdanije snabdevanje.

- Hidraulički  kapacitetet dosadašnjeg cevovoda nije bio dovoljan, oko 320 do 330 litara u sekundi. Izgradnjom tri prstena dobićemo na povećanju hidrauličkog kapaciteta od 400 litara u sekundi, koji će odgovarati tretmanu voda.  Dobićemo cevovod koji je dobrog kvaliteta i čije je rok trajanja 50 godina. Ako se desi havarija na  sadašnjem cevovodu naša usluga je vrlo ograničena, jer je nema prstenastog sistema pa jednim kvarom na cevovodu ispada više bunara što stvara problem u vodosnabdevanju grada. Predviđeno tehničko rešenje na novom cevovodu će omogućiti da kod bilo kog kvara skoro svi bunari ostanu u funkciji - dodaje Mijatović.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
forest gamp Odgovori
"Rekonstrukcija" "Adaptacija" "Dogradnja" "Nadogradnja" itd itd.... Pola gradjana Subotice pije
higijenski neispravnu vodu sa teskim metalima i fenolom ( sto je ravno kanalizacijskog kvaliteta) .
To je rezultat Graskog Vodovoda u xxI veku. Ljudi se vec decenijama za pijacom vodom snalaze na svoje nacine busenjem individualnih bunara koja posle iz materijalnih razloga ne odrzavaju i kontrolisu .Javnom preduzecu Vodovod je bogomdano dato javni vodovod na upravljanje koje nisu u stanju ni da odrzavaju a kamoli da prosiruju . Otuda proizilaze ovakva sramna Saopstenja.
pivopija Odgovori
Svaki dan se nesto radi na poboljsanju vodovoda, a kad ce ta pijaca voda da stigne dalekih 4-5km od centra grada do Makove7?

Pre nego sto krenu pljuvaci, za asfalt i vodovodnu mreyu se dugi niz godina placao samodoprinos, a u vecini naselja nema ni asfalta ni vode.... sve je to vec jednom placeno
angelina Odgovori
svaki put kad je rekonstrukcija vodovoda,,ali se vise i nesecam koja je ova po redu...voda poskupi...... sve ce to narod pozlatiti!
Realan Odgovori
"...a izvođenje radova je, kao i na prethodnim projektima, povereno preduzeću „Graditelj NS“."
A da li je Graditelj NS ovaj posao dobio na tenderu ili su dobili posao pošto su bliski vladajućoj strukturi grada?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.