Komentara: 3
Pregleda: 2462

Rekonstrukcija toplovoda do jeseni

24.04.2013. u 03:43h
Izvor: SuMedija
Kao retko kada, grejna sezona okončana je u dan kada je to i predeviđeno Odlukom o daljinskom grejanju, 15. aprila. Kraj sezone za Javno komunalno preduzeće, međutim, nije kraj poslova, nego početak značajnih radova na remontu opreme, ali i nastavku rekonstrukcije toplovodne mreže, koja je proteklih godina oko 70 odsto obnovljena.
Rekonstrukcija toplovoda do jeseni

- Već smo počeli, još dok je sistem pod pritiskom, sa ispitivanjem i proverom kotlovskih postrojenja da bi utvrdili u kakvom su stanju i na kojim je delovima potrebno intervenisati tokom leta. Što se tiče investicionih radova, prošle godine potpisali smo ugovor sa Nemačkom razvojnom bankom (KFV) za program pod nazivom „Rehabilitacija i rekonstrukcija sistema daljinskog grejanja”, i u njemu je pored nas obuhvaćeno još 18 toplana u Srbiji. Prvi tender za cevi je okončan i očekujemo da do kraja juna otpočnu radovi - kaže inženjer Pero Rikić, direktor „Subotičke toplane”.

U pitanju je preostalih 30 odsto magistralne mreže, pre svega na Radijalnom putu do Dudove šume, manji deo Prozivke, u centru grada i Kertvarošu, a vrednost investicije je 2,3 miliona evra. S obzirom da će radove izvoditi jedinstveni konzorcijum za sve toplane u Srbiji, a da procedura kasni jer nisu sve ušle spremno u posao, moguće je da će deo poslova biti prenet i u 2014. godinu. U narednoj godini predviđa se i obnova i automatizacija podstanica na području grada, kao i opremanje novog dispečerskog centra „Toplane”, iz kojeg će se upravljati sistemom grejanja. Osim ovoga, u toku je i izrada Studije izvodljivosti za korišćenje biomase, koja bi jednim delom trebalo da zameni uvozno gorivo.

- U velikoj meri zavisimo od uvoznih energenata, čija cena ima tendenciju rasta. Na primer, gas smo 2005. godine plaćali 9 dinara, a sada je dostigao 45. Da bi uveli obnovljive izvore energije i obezbedili stabilniju cenu , jesenas smo počeli izradu Studije o korišćenju takozvane „zelene energije”, odnosno biomase. Izgradnjom postrojenja takve vrste proizvodili bi kako toplotnu tako i električnu energiju. U maju očekujemo da će ona biti okončana i nakon toga održaće se javna rasprava, a za izgradnju postrojenja biće potrebno dve godine. Predviđanja su da dobijemo oko 5 megavata električne i oko 15 megavata toplotne energije korišćenjem 35 tona biomase u toku godine. Uglavnom ostataka strnih žita, kukuruza i uljane repice sa područja u radijusu od 50 kilometara oko Subotice. Proračuni su da će potrebna ulaganja biti između 20 i 25 miliona evra, a da će se ona vratiti za sedam godina — kaže Rikić.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2462
Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

pero rikić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.