• Pregleda: 4912

Regionalna privredna komora pripojena Privrednoj komori Srbije

Regionalna privredna komora danas je postala deo jedinstvenog komorskog sistema Srbije.
Regionalna privredna komora pripojena Privrednoj komori Srbije

Na današnjoj 10. sednici Skupštine Regionalne privredne komore doneta je Odluka o pripajanju sa Privrednom komorom Srbije, što je i predviđeno novim Zakonom o privrednim komorama. Na ovaj način, trebalo bi da bude stvoren moderan i efikasan servis namenjen privredi, preduzetnicima i građanima.

- Na svim nivoima ćemo imati daleko veći uticaj na donošenje propisa u oblasti privrede, analiziraćemo propise i lobirati za potrebe naše privrede da zakoni u toj oblasti budu na nivou zakona Evropske unije - kaže potpredsednik Privredne komore Srbije, Miroslav Miletić i naglašava da je jedan od najznačajnih benefita jedinstvenog komorskog sistema spuštanje javnih ovlašćenja na regionalni nivo - Za bilo koju vrstu sertifikata, mišljenja, potvrda kojih danas ima ukupno 18, a biće ih i više, ne mora se više dolaziti u Beograd, što je izuzetno značajno imajući u vidu da se na na godišnjem nivou izda oko 120 hiljada potvrda te vrste. Digitalizacija omogućava aktivno učešće regionalnih privrednih komora u pomoći i podršci privredi da što kvalitetnije prvihvati na primer dokumentaciju za izvoz ili nabavku opreme iz inostranstva. Kopletan set usluga će se tako formirati na celoj teritoriji naše zemlje.

Miletić je istakao da će biti zadržana regionalna struktura privrednih komora, koja se pokazala kao veoma uspešna, ali da će skupštine regionalnih privrednih komora zameniti parlamenti privrede na terenu.

- U njima će biti zastupljeni najznačajni privrednici sa direktorima regionalnih privrednih komora na čelu, što će omogućiti mnogo kvalitetnije funkcionisanje. Takođe, novi instituti su zastupnik privrednika i zastupnik preduzetnika, imaćemo jedan sistem ombudsmana koji će mnogo bolje štititi interese privrede - dodaje Miletić.

Na dnevnom redu bilo je i aktuelno stanje u privredi regiona. Predsednik Regionalne privredne komore, Slobodan Vojinović je izneo podatak da privreda regiona od početka godine beleži suficit u prometu sa inostranstvom.

- Promet se kreće blizu 1, 3 milijarde, a do kraja godine će biti oko 2 milijarde. Oko 78 odsto od ukupnog prometa je sa zemljama Evropske unije- naglasio je Vojinović.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
forest gamp Odgovori
Seoska . Gradska . Opstinska .Regionalna .Pokrajinska . I na kraju Republicka Privredna Komora .
Pametnom dosta , a za Srbiju - more MALO. Ima tu jos ohoho potencijala. Recimo : Za EXPORT
Razblazena mlaka voda, pa Muska Voda sa geografskim poreklom ....itd itd !!!
forest gamp Odgovori
A mozda je vreme i da objavite koliko iznosi stvarni Procenat od tih 22% koliko otpada na izvoz u
zemlje van evropske Unije pritom mislim na Rusiju i na njihov Famozni otkup Jabuka.
forest gamp Odgovori
Nikad nista konkretno...ovako smo u dilemi da ga mozda samo porodica Putyin konzulmira , a moguce da ga posle uvozimo kao preradjena original Ruska Votka .
Milan024 Odgovori
Da li ćemo i mi sa buvljaka, od 2017., plaćati obaveznu članarinu komori, kao i svi Privredni subjekti??
To vi nama kažite!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.