Komentara: 8
Pregleda: 4297

Redovno i pravilno održavanje dimnjaka greje i čuva dom

05.10.2020. u 15:10h
Izvor: Subotica.com
Nakon letošnje kontrole gasnih dimnjaka, JKP "Dimničar" započelo je prvi krug čišćenja i paljenja dimnjaka, kaljevih i crepanih peći. Kako bi se bezbedno grejali tokom predstojeće sezone, iz nadležnog preduzeća savetuju građanima da omoguće dimničarima da urade svoj posao i tako izbegnu potencijalne opasnosti, poput samozapaljivanja dimnjaka.
Redovno i pravilno održavanje dimnjaka greje i čuva dom

Iako je sezona redovnog održavanja dimnjaka u JKP "Dimničar" zvanično počela 1. oktobra, dimničari su aktivni tokom cele godine, jer se čišćenje odvija u tri kruga po reonima. Kao i svake godine, sezonu počinju od Palića, pri čemu se čišćenje odvija i u stambenim jedinicama, nakon čega slede domaćinstva i u ostalim delovima grada.

- Onima koje dimničari ne zateknu kod kuće, ostavljaju se obaveštenja da je dimničar bio i građani mogu da pozovu i zakažu novi termin njegovog dolaska koji im odgovara. Osim toga, dimničarske usluge mogu da zatraže i samoinicijativno pozivom na broj telefona 024/553-072 i dimničar će doći na njihovu adresu u najkraćem roku - kaže Dragan Stošić, rukovodilac sektora dimničarskih poslova u JKP "Dimničar". 

Kako bi se bezbedno grejali tokom predstojeće sezone, iz nadležnog preduzeća savetuju građanima da obavezno očiste dimnjake i pažljivo propaljuju vatru, jer dimnjaci mogu da budu opasni, naročito nakon leta, kada se u njima nakupi smole koja u pojedinim slučajevima može da dovede do samozapaljivanja dimnjaka.

- Ukoliko ima smole, a uz to je dimnjak star i tehnički neispravan, postoji opasnost od samozapaljivanja, jer kako je tokom leta temperatura na tavanima viša od spoljašnje, smola se topi i sliva niz dimnjak, zbog čega je veoma važno da se dimnjak pravilno očisti, da građani puste naše dimničare koji imaju adekvatnu opremu i znanja kako to da urade, jer će tako otkloniti i najmanju mogućnost od izbijanja požara - objašnjava Stošić. - Takođe, poznato je i da kod prvog propaljivanja vatre može da se stvori hladan vazdušni čep unutar dimnjaka, koji je potrebno probiti. Najlakši način je da se u ložištu upale tri-četiri lista novina, kako bi se vazduh unutar samog sistema zagrejao, a kada se vatra propali, dimnjak će povući produkte sagorevanja i sprovesti ih u atmosferu. Ovo može da se praktikuje prilikom svakog propaljivanja vatre, a ne samo kod prve.

Na evidenciji JKP "Dimničar" nalazi se oko 28.000 domaćinstava, dok je dimničara zaduženih za njihovo održavanje svega 12, te iz ovog preduzeća mole sugrađane za strpljenje i poručuju da će svi doći na red.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 4297
Povezane teme

grejna sezona

jkp dimničar

dimnjak

čišćenje dimnjaka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.