Komentara: 2
Pregleda: 4217

Redovni ginekološki pregledi značajni za sve životne dobi

23.01.2022. u 15:30h
Izvor: Subotica.com
Preventivni ginekološki pregledi rade se na godišnjem nivou, pregled se može obaviti spekulumom i uzimanjem papanikolau (PAPA) testa za otkrivanje promena na grliću materice.
Redovni ginekološki pregledi značajni za sve životne dobi

Kako izgleda ta procedura, šta podrazumeva i na koji način se pristupa potencijalnim slučajevima koji zahtevaju dalji tretman, razgovarali smo sa dr Verom Kovačević, specijalistom ginekologije i akušerstva i specijalistom medicine humane reprodukcije, pri Domu zdravlja Subotica.

- Ukoliko se primete promene radi se mikroskopski pregled grlića, ukoliko se primete znaci infekcije, odnosno ukoliko osoba ima ranice na zidu grlića uzimaju se i dodatni brisevi kao što su bris na humani papilona virus, hlamidiju, vaginalni bris na polno prenosive infekcije, a po potrebi i ultrazvučni pregled - predočava dr Kovačević. - U zavisnosti od nalaza papanikolau testa i kolposkopije radi se dodatna dijagnostika kao što je biopsija, kada se uzima isečak sa površine i iz kanala grlića materice.

Redovni ginekološki pregledi značajni za sve životne dobi

Po rečima dr Kovačević, svrha biopsije je da se oceni težina promene i isključi invazija.

- Ukoliko se pokaže da postoje neke promene koje bi mogle dovesti neke ozbiljnije displazije odnosno karcinoma, onda se radi konizacija, odnosno isecanje dela tkiva, a može nekada i da se uradi spaljivanje ranice na grliću materice laserskim putem, radio talasima ili tečnim azotom - objašnjava naš sagovornik. - Svrha konizacije je da se postavi konačna dijagnoza, da se isključi prisustvo invazije i da se samim tim izleči promena. Konizacijom se uklanja oboleli deo grlića i osoba je u potpunosti zdrava što se tiče ovog segmenta.

Redovni ginekološki pregledi značajni za sve životne dobi

Rak grlića materice je maligni tumor koji se javlja na donjem valjkastom delu materice koji je okrenut prema vagini, nastaje kada se ćelije koje pokrivaju površinu grlića počnu nekontrolisano deliti. Po statistici 12 odsto svih malignih tumora koje su karakteristični za žene čini upravo rak grlića materice, pored raka dojke i debelog creva.

U svetu se godišnje otkrije više od pola miliona slučajeva, a nešto manje od polovina žena zbog toga izgubi životnu borbu. U Srbiji se godišnje otkrije oko 1.400 novih slučajeva, a nešto više od trećine ne uspe da se izbori sa ovom bolešću. Što se tiče incidence, u Srbiji je taj broj 10-20 žena na 100.000 slučajeva.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 2 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 4217

Povezane vesti

Povezane teme

rak grlića materice

ginekološki pregled

dr vera kovačević

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.