Komentara: 10
Pregleda: 3448
Foto

Rak grlića materice među vodećim uzrocima oboljevanja i umiranja žena

22.01.2022. u 12:00h
Izvor: Subotica.com
Rak grlića materice među vodećim uzrocima oboljevanja i umiranja žena

Rak grlića materice je maligni tumor koji se javlja na donjem valjkastom delu materice koji je okrenut prema vagini, nastaje kada se ćelije koje pokrivaju površinu grlića počnu nekontrolisano deliti. Po statistici 12 odsto svih malignih tumora koje su karakteristični za žene čini upravo rak grlića materice, pored raka dojke i debelog creva.

U svetu se godišnje otkrije više od pola miliona slučajeva, a nešto manje od polovina žena zbog toga izgubi životnu borbu. U Srbiji se godišnje otkrije oko 1.400 novih slučajeva, a nešto više od trećine ne uspe da se izbori sa ovom bolešću. Što se tiče incidence, u Srbiji je taj broj 10-20 žena na 100.000 slučajeva.

Ovo su podaci sa kojima dočekujemo i obeležavamo Evropsku nedelju borbe protiv raka grlića materice.

Rak grlića materice među vodećim uzrocima oboljevanja i umiranja žena- Maligni tumor grlića materija je jedan od retkih tumora gde se zna uzročnik. Profesor Cur Hauzen je 2008. godine dobio Nobelovu nagradu za otkriće jer je dokazao da ne postoji karcionom grlića materice bez prisutne infekcije humani papilona virusom visoko onkogenog tipa. U preko 70 odsto slučajeva u pitanju su tip 16 i tip 18. HPV infekcija (humani papilona virus) je ustvari DNK virus koji spadaju u porodicu papailona vinde i danas u prirodi postoji 140 tipova, od koji nekih 40 izazivaju polno prenosive infekcije - objašnjava dr Vera Kovačević, specijalista ginekologije i akušerstva, specijalista medicine humane reprodukcije - Nisu sve HPV infekcije podjednako opasne, postoje tri grupe - tipovi blagog rizika kao što su 6 i 11, koji izazivaju bezopasne polne bradavice, zatim postoje tipovi srednjeg rizika koje izazivaju displasične promene, a postoje i visoko onkogeni tipovi kao što su 16, 18, 45 i 52, koji imaju veliki potencijal da dovedu do pojave invanzivne forme karcinoma grličča materice.

Rak grlića materice među vodećim uzrocima oboljevanja i umiranja žena

Po rečima dr Kovačević, najveća učestalost HPV infekcije kod mladih osoba je od 20 do 25 godine, smatra se da je 10 odsto ove populacije HPV pozitivno, dok je ovaj broj posle tridesete godine oko 3 odsto.

- Kod mladih osoba, u roku od sedam meseci do dve godine od kontakta sa virusom doći će do samoizlečenja, međutim kod žena starijih od 30 godina mogućnost samoizlečenja je samo 40 odsto. Virus može da bude u organizmu, da bude pasivan i desetak godina, ali da se aktivira naknadno u slučaju, npr. pada imuniteta, i da pravi promene na ćelijama grlića materice, tzv. displazije - dodaj naša sagovornica.

Rak grlića materice među vodećim uzrocima oboljevanja i umiranja ženaNajčešća dob kada se otkriva invanzivna forma karcinoma grlića je od 48 do 52 godine, dok rak koji nije metastazirao u populaciji oko 35 godina.

- Od pre nekoliko godina u dispanzeru Doma zdravlja Subotica žene mogu besplatno da urade HPV test, u pitanju je jednostavna i pouzdana PCR tehnika kao što je uzimanje papanikolau brisa. Svaka žena može besplatno da se testira, ali savetujemo da to urade žene koje imaju promenjenu papu, ili ektopiju odnosno ranicu na grliću materice - objašnjava dr Kovačević.

Izvor: Subotica.com
Razgovor sa dr Verom Kovačević povodom Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice Razgovor sa dr Verom Kovačević povodom Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice Razgovor sa dr Verom Kovačević povodom Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice Razgovor sa dr Verom Kovačević povodom Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice Razgovor sa dr Verom Kovačević povodom Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice Razgovor sa dr Verom Kovačević povodom Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice Razgovor sa dr Verom Kovačević povodom Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice Razgovor sa dr Verom Kovačević povodom Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 2 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 3448

Povezane vesti

Povezane teme

dispanzer

rak grlića materice

ženski dispanzer

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.