Komentara: 90
Pregleda: 7631
Foto

Red ispred punkta za imunizaciju, odziv na prvu dozu još uvek slab

09.11.2021. u 16:33h
Izvor: Subotica.com
I pored reda ispred punkta za imunizaciju, vakcinalni obuhvat odraslog stanovništa protiv virusa kovid-19 još uvek je nedovoljan u našem gradu. Građani su najviše zainteresovani za treću, buster dozu, dok se prvih doza podeli svega oko 60 do 70 na dan, a iz Doma zdravlja Subotica poručuju da će u narednim danim na raspolaganju biti i "Modernina" vakcina, čije prve bočice stižu danas.
Red ispred punkta za imunizaciju, odziv na prvu dozu još uvek slab

Od jutros, red ispred punkta za imunizaciju u Novoj opštini. Koliko građana napusti zgradu, toliko ih uđe unutra, dok na kraj reda pristižu novi, strpljivo čekajući u redu. Iako je većina građana sa kojima smo razgovarali došla da primi treću, buster dozu, bilo je i onih koji su se nedavno vakcinisali.

- Došao sam da primim drugu dozu. Do sada nisam bio zainteresovan za vakcinu, jer sam zdrav i još nemam puno godina, ali mi se dosta prijatelja i poznanika nedavno zarazilo, neki od njih su završili i u bolnici, pa je to prelomilo. Kad već od virusa ne možemo pobeći, makar da lakše podnesem kad me zadesi - kazao je jedan naš sugrađanin.

- Isteklo mi je šest meseci od druge doze i došla sam da primim treću. Do sada je sve bilo u redu, osećam se dobro i nisam se u međuvremenu razbolela, tako da verujem da ni sada neću imati problema - kazala je jedna naša sugrađanka.

- Treća doza, za sada sam zadovoljan svime, osim ovom gužvom i čekanjem - nasmejao se jedan stariji sugrađanin.

Međutim, bilo je i onih koji su zbog dugačkog reda, ubrzo odustali.

- Teško mi je da stojim i čekam toliko. Doći ću neki drugi dan, kad bude bilo manje gužve. Ja sam došla po treću dozu, pa nije toliko hitno da mora da bude danas - kazala je jedna starija sugrađanka.

Red ispred punkta za imunizaciju, odziv na prvu dozu još uvek slabOno što se vidi na punktu, vidljivo je i u brojkama, kažu iz Doma zdravlja Subotica, objašnjavajući da je najveće interesovanje građana upravo za treću, buster dozu vakcine, dok se za prvu dozu javi svega oko 60 do 70 Subotičana dnevno.

- To nije ni blizu dovoljno da dobacimo do 50 odsto vakcinisanog odraslog stanovništa. Sad smo negde na 47 odsto, prema tome, te prve doze su još uvek nedovoljne - kaže Ivanka Beoković, direktorka Doma zdravlja Subotica, dodajući da oni koji su prethodno primili dve doze, uglavnom dolaze da prime i treću. - Do sada smo podelili oko 18.000 trećih doza i na raspolaganju imamo "Sinofarm", "Fajzer-Biontek" i "Sputnjik V" za sve tri doze, a u toku dana ćemo dobiti i za prvu dozu "Moderne". Dobićemo dve bočice, to je ukupno 20 doza, odnosno po 10 svaka bočica, pa kad se skupi 10 zainteresovanih, otvorićemo bočicu i vakcinisati građana i ovom vakcinom.

Red ispred punkta za imunizaciju, odziv na prvu dozu još uvek slabKada su u pitanju gužve, naša sagovornica moli građane za strpljenje i razumevanje, jer je, kako ističe, kompletan Dom zdravlja trenutno prenapregnut i pitanje je da li će moći da odgovori na sve zahteve pacijenata, koji su s pravom nezadovoljni.

- Jako smo prenapregnuti, jer kada izmestite 11 timova lekara u kovid ambulantu, šest timova na punkt za imunizaciju, a pri tome ni medicinski radnici nisu imuni, i imamo jako puno bolesnih lekara i sestara koji su sad u kovidu, nalazite se u raskoraku sa mogućnostima i potrebama. Pošto je puno pacijenata bilo na lečenju u bolnici, skoro svaki otpušteni pacijent dobija frakciparine i nama kućno lečenje ne može ni kadrovski ni vozilima da postigne samo frakciparine da podeli, a gde su ostali pacijenti koji su inače deo kućnog lečenja. Hitna pomoć pored redovnih poziva i pacijenata svaki dan unese 8 do 10 pacijenata sa terena direktno u respiratornu ambulantu bolnice, a radi i otpuste kovid pacijenata. Sve to trpi opšta medicina, jer gde je do sada bilo četiri lekara, sada rade dva, ako su radila dva, sada radi jedan i mora da odradi sve pacijente koji su usmereni ka toj ambulanti, jer njihove bolesti nisu manje zato što je kovid veći. Došao je trenutak kojeg smo se najviše plašili, da nećemo moći da odgovorimo na sve zahteve pacijenata i da će građani biti nezadovoljni, a pri tom imaju pravo da traže svoju zdravstvenu zaštitu. Ovo je vrlo težak trenutak za zdravstvo - ističe Beoković.

Red ispred punkta za imunizaciju, odziv na prvu dozu još uvek slabZbog toga direktorka Doma zdravlja još jednom apeluje na imunizaciju protiv virusa kovid-19, kao glavnog rešenja u borbi protiv ove zarazne bolesti, ali i na pridržavanja već postojećih mera zaštite u vidu zaštitnih maski, distance i pranja ruku.

- Kada imate na umu da je još uvek najveći broj teško obolelih pacijenata nevakcinisan, a svi oni koji su oboleli, a vakcinisani su, ne zahtevaju ovakve terapije i ovakvu negu, vidite koliko je smisao imunizacije veliki - poručuje Beoković.

Izvor: Subotica.com
Vakcinacija protiv kovid-19 Vakcinacija protiv kovid-19 Vakcinacija protiv kovid-19 Vakcinacija protiv kovid-19 Vakcinacija protiv kovid-19 Vakcinacija protiv kovid-19 Vakcinacija protiv kovid-19 Vakcinacija protiv kovid-19
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 90
Pregleda: 7631
Povezane teme

dom zdravlja subotica

vakcinacija stanovništva subotica

vakcinisanje

vakcinacija

imunizacija

korona virus

epidemija korona virusa

ivanka beoković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.