Komentara: 23
Pregleda: 7922

Reagovanje članice Gradskog veća za obrazovanje povodom članka “Najbolje studentkinje ostale bez stipendije“

15.11.2013. u 15:07h
Izvor: Subotica.com
Radi objektivnog i tačnog informisanja, Dr Etela Jerinkić, članice Gradskog veća zadužen za obrazovanje, reagovala je na članak “Najbolje studentkinje ostale bez stipendije“, koji je objavljen u dnevnim novinama „Blic“ u sredu 13.11.2013. godine. i na sajtu www.subotica.com i članak „Subotica ne „prepoznaje“ Natašu i Kristinu“ koji je objavljen u dnevnom listu „Politika“, u četvrtak 14.11.2013. godine. Saopštenje prenosimo u celosti.
Reagovanje članice Gradskog veća za obrazovanje povodom članka “Najbolje studentkinje ostale bez stipendije“

Kriterijumi za dodelu stipendija su utvrđeni Odlukom Skupštine grada i objavljeni su u „Službenom listu Grada Subotice, broj 27/13“, na osnovu koje je Komisija za dodelu stipendija 28.10.2013. godine raspisala Konkurs za dodelu stipendija za studente sa teritorije Grada Subotice za školsku 2013/2014. godinu. Komisija sačinjava rang listu bodovanjem sledećih kriterijuma: deficitarnost struke (do 60 bodova), postignuti uspeh (do 100 bodova) i socijalno-ekonomski status (do 60 bodova).

Deficitarnost struke se određuje na osnovu izveštaja Nacionalne službe za zapošljavanje, tako što filijala u Subotici svake godine dostavlja Gradskoj upravi spisak deficitarnih i suficitarnih zanimanja. To je učinjeno i ove godine. Na toj listi Nacionalne službe za zapošljavanje se ne nalazi matematičar.

Na deficitarnost utiču i odluke Nacionalnih saveta nacionalnih manjina kao i Savet za zapošljavanje grada. Svaki od ova tri faktora dodeljuje po 20 bodova za deficitarnost zanimanja. Tako da su studenti prirodno-matematičkog fakulteta smer matematika po bodovanju deficitarnosti dobili 20 bodova. Spisak deficitarnih struka utvrđenih od strane Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i od strane Komisije za dodelu stipendija se može naći na sajtu www.subotica.rs.

S obzirom da se u tekstu navodi da su studentkinje uložile žalbu na rezultate prošlogodišnjeg konkursa i da su se pismeno obraćale gradonačelniku, ali im nije odgovoreno, izjavljujemo da su one predale Sekretarijatu za društvene delatnosti žalbu na Odluku gradonačelnika Grada Subotice o dodeli stipendija za školsku 2012/2013. godinu, dana 26.12.2012. godine i da im je na tu žalbu odgovoreno odlukom Gradskog veća, a odgovor dostavljen 23.01.2013. godine o čemu svedoči potpisana dostavnica.

Komisija za dodelu stipendija je tražila objašnjenje od NSZ zbog čega matematičari nisu na listi deficitarnih zanimanja i dobila odgovor da na evidenciji nije bilo diplomiranih matematičara, ali i da nije bilo potražnje od strane poslodavaca, što oni takođe uzimaju u obzir kada sačinjavaju listu deficitarnih zanimanja.

Odluka o dodeli stipendija se donosi na osnovu sva tri navedena kriterijuma (uspeh, deficitarnost, socijalni status), s tim da se najviše bodova dodeljuje na uspeh, te se sabiranjem dolazi do ukupnog broja bodova. Predlažemo studentkinjama da konkurišu za stipendije, pa ako po okončanom konkursu smatraju da ima nepravilnosti, rado ćemo ih ispraviti.

Ove godine je povećan broj stipendija sa 50 na 100, jer je veliki broj kandidata, a takođe je uveden i socijalno-ekonomski kriterijum, jer želimo da pomognemo dobrim studentima koji su lošeg materijalnog stanja. Napominjemo i da je uslovima Konkursa za dodelu državne stipendije za školsku 2013/2014. godinu predviđeno da studenti koji ostvare pravo na stipendiju koja se finansira iz budžeta Republike Srbije gube pravo na stipendiju jedinice lokalne samouprave.

Lista deficitarnih zanimanja Nacionalne službe za zapošljavanje

Reagovanje članice Gradskog veća za obrazovanje povodom članka “Najbolje studentkinje ostale bez stipendije“

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 23
Pregleda: 7922

Povezana vest

Povezane teme

etela jerinkić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.