Komentara: 40
Pregleda: 8294

Najbolje studentkinje ostale bez stipendije

13.11.2013. u 20:42h
Izvor: Blic
Na konkursu za studentske stipendije grada Subotice, zbog kriterijuma deficitarnosti, bez obzira na prosek ocena, stipendiju neće dobiti studenti matematike, iako su prema podacima NSZ deficitarni i gradu nedostaje više od 30 matematičara.
Najbolje studentkinje ostale bez stipendije

Nataša Mukić i Kristina Popadić iz Subotice, studentkinje na master studijama Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, nisu nikada prenele nijedan ispit, osnovne studije su završile s prosečnim ocenama 9,08 i 9,95, na masteru imaju prosek od 9,3 i 9,56, međutim od prošle godine ne zadovoljavaju kriterijume grada za stipendiju, iako ih država svrstava u najbolje i dodeljuje automatski pomoć.

- Problem je što ne znamo koje je zanimanje deficitarno, jer grad ne objavljuje listu tih zanimanja. Prošle godine smo odbijene jer matematičari navodno nisu deficitarni, mada pouzdano znamo da nedostaje 33 matematičara u školama u Subotici. Deficitarnost nosi čak 60 bodova, a dobile smo samo po 20 - objašnjava Nataša Mukić.

Studentkinje kažu da je do pre dve godine po kriterijumu deficitarnosti na konkursu i njihova struka bila među traženima, ali se 2012 godine dogodilo da su odbijene, dok su finansijsku podršku dobili mladi koji studiraju recimo medicinu iako imaju slabiji prosek ocena od njih dve, ili su čak obnavljali godinu.

- Moja drugarica je obnavljala godinu na Medicinskom fakultetu, ali je dobila stipendiju na osnovu deficitarnosti. Za državnu zbog toga ne bi mogla ni da konkuriše. To znači da studenti s odličnim prosekom ne mogu dobiti stipendiju ako nisu na listi za deficitanost, a ujedno su informacije o deficitarnosti kontradiktorne - kaže Nataša Mukić.

Zbog razočaranja u sistem bodovanja, studentkinje razmišljaju da li da predaju dokumentaciju za ovogodišnji konkurs koji je otvoren do 18. novembra. Posle negativnog odgovora na raniji konkurs, na šta su ulagale i žalbu, obratile su se pismeno gradonačelniku, ali im nije odgovorio na pitanja.

- Konkurs je nejasno raspisan, pa smo otišle u Gradsku upravu da se raspitamo o detaljima. Rečeno nam je da matematičari nisu deficitarni - ističe Kristina, dodajući da su 2011. godine matematičari bili deficitarni.

Nema dovoljno matematičara
U Nacionalnoj službi za zapošljavanje „Blicu“ je potvrđeno da su matematičari deficitarni. NSZ svake godine dostavlja Gradskoj upravi spisak deficitarnih zanimanja zbog konkursa za stipendije, međutim, on nije presudan. Kažu da se za kriterijum deficitarnosti, osim NSZ, pitaju i nacionalni saveti manjina i Savet za zapošljavanje grada. - Na osnovu svih izveštaja matematičari nisu deficitarni, iako prema podacima NSZ jesu. Uzimaju se u obzir svi kriterijumi, a to je i socijalno-ekonomski status - objašnjavaju u Gradskoj upravi.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 40
Pregleda: 8294

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.