• Pregleda: 5472

Razlika između sklopljenih i razvedenih brakova sve manja

Pred Osnovnim sudom u Subotici, koji je nadležan za teritoriju našeg grada i Bačke Topole, tokom prošle godine pokrenuto je 667 postupaka za razvod braka, što je za 108 razvoda više u odnosu na 2017. godinu. Kako je u Subotici prošle godine sklopljeno svega 30 brakova više nego što je razvedeno, o najčešćim razlozima zbog kojih se supružnici odlučuju da izađu iz bračne zajednice, razgovarali smo sa stručnjacima.
Razlika između sklopljenih i razvedenih brakova sve manja

Kako Porodični zakon poznaje dva načina za razvod braka, supružnici mogu da se razvedu po tužbi ili po sporazumnom predlogu. Prema rečima Daniela Kovača, portparola Osnovnog suda u Subotici, brakovi se češće razvode na osnovu tužbe jednog od supružnika, te je prethodne godine po tužbi okončano 403 bračne zajednice, dok je po sporazumnom predlogu razvedeno 264 braka.

Ukoliko se brak razvodi po tužbi, supružnici imaju pravo na razvod kada su bračni odnosi ozbiljno i trajno poremećeni ili kada se objektivno ne može ostvariti zajednica života supružnika. S druge strane, sporazumni predlog za razvod braka podrazumeva da supružnici imaju pravo na razvod ukoliko zaključe pismeni sporazum o razvodu, koji mora da sadrži sporazum o deobi zajedničke imovine i vršenju roditeljskog prava, odnosno kojem roditelju će pripasti maloletno dete i koliki će iznos roditelj plaćati za izdržavanje deteta - objašnjava Kovač, dodajući da se u Osnovnom sudu, svakog petka u periodu od 8 do 12 časova, građanima pruža besplatna pravna pomoć prilikom pisanja tužbi ili sporazumnih predloga za razvod braka, kao i izmena odluke o izdržavanju dece.

Osim ova dva zakonska kriterijuma, naš sagovornik ističe da se sud ne upušta u dalje produbljivanje odnosa i razloga za okončanje braka, niti da utvrđuje krivicu supružnika za neodrživost bračne zajednice.

Iz dugogodišnjeg iskustva u rada sa bračnim drugovima koji su pred razvodom, Nada Vereš, psiholog i rukovodilac Centra za savetovanje i podršku porodici pri Centru za socijalni rad, kaže da su osim patoloških ispoljavanja, poput porodičnog nasilja, preljube, zloupotrebe alkohola i opijata, najčešći razlozi za neodrživost bračne zajednice to što mnogi parovi ljubav izjednačavaju sa zaljubljenošću.

Kada zasnuju brak u fazi zaljubljenosti, mnogi parovi misle da će se iz te zaljubljenosti prirodno roditi ljubav. Međutim, to nije baš tako, jer su u pitanju dva potpuno odvojena koncepta. Zaljubljenost je idealizacija, zasnovana na projekcijama idealnog partnera, dok je ljubav odnos prema stvarnoj i konkretnoj osobi. Kad idealizacija splasne i kada se osoba upozna onakva kakva zaista jeste, sa svim vrlinama i manama, veoma često se dešava da se umesto ljubavi tada rodi razočaranje i to je karateristično za mlade parove koji su, nakon kratkog poznanstva, stupili u brak - objašnjava Vereš, napominjujući da za brak, ljubav nije dovoljna. - Osim ljubavi, veoma je važno da supružnici imaju usaglašene predstave o zajedničkom životu, naročito po pitanju trošenja novca, vaspitanja dece, korišćenja slobodnog vremena, seksualnog života i drugih važnih činioca. Takođe, ono što se pokazalo kao okidač za trajno narušavanje braka, jeste uplitanje primarne porodice u bračnu zajednicu, odnosno kada roditelji počnu da uređuju bračne odnose svoje odrasle dece.

Osim kroz lični rad pojedinca, uz pomoć terapije ili bračnog savetovanja, naša sagovornica kaže da je za negovanje zdravog i kvalitetnog bračnog odnosa najpre potrebna otvorena i jasna komunikacija među supružnicima.

- Supružnici nikada ne bi trebalo da prestanu da dele važne stvari jedno sa drugim, da misle da se sve ono što je neizrečeno podrazumeva i da očekuju od partera da im čita misli. Važno je da neguju drugarski odnos u braku, odnosno da budu jedno drugom osobe od poverenja sa kojima mogu da razgovaraju o svemu i da budu posvećeni - poručuje Vereš.

Izvor: Subotica.com

Šta mislite da najviše utiče na "pucanje" brakova?

povezane teme

14
vaistinu Odgovori
Previše je kurvarluka i usled toga imamo ovo što imamo.
Gringo Odgovori
Previse ih je sa momcima po kaficima pa muževi čuju
Severina Odgovori
Ja vjerovala sam
u tvoju pricu da si pravi
da jedina sam ja u tvome srcu
u tvojoj glavi

A ti bio si dno
varao me sa sto
sada gledaj me i pati
s drugim sve cu ti vratiti
Užas promiskuiteta
I ova se proslavila na jahtama, ali mi nije jasno -- u svakoj pesmi su prevare i te stvari ... zašto nema u Milice oči najsjajnije!*?*?!
Jelena Karleusa Odgovori
Da te nisam prevarila, veruj mi
ne bih znala da si bio najbolji
volela bih kad bi bili jednaki
kad vec neces da me ostavis

Ja mislim bio bi fer
da i mene ti
bar jednom prevaris
bar jednom prevaris
Užas promiskuiteta
Poznata Jelena Karleuša :) Klasična BG K.
Užas promiskuiteta Odgovori
Šta se sve servira omladini, .. katastrofa. Kakve pesme se pevaju, kako se mladi upoznaju... Nema više porodičnih vrednosti nimalo.
MAGARČEVIĆ KONJISLAV Odgovori
Koja je uopšte svrha braka? Samo da dodatno iskomplikuje ionako komplikovan život ljudima, brak je precenjena i prevaziđena stvar koju vučemo iz vremena kad su ljudi mislili da je zemlja ravna i da je centar univerzuma.
Ako se dvoje vole i poštuju, mogu i bez braka najnormalnije da žive.
Smoki
Haha, kakva infantilna životna filozofija. Verovatno misliš da je i novac samo papir? xD
PIT Odgovori
Udaju se i žene da bi korzom prošetali kolica sa bebom i stavili sliku na FB.
Posle 20 lajkova razvod.
Pola njih ne razmišlja da je mnogo truda, odricanja i novca potrebno za podizanje deteta.
A jos ako dodju blizanci ili trojke, kraj balade.
Eastsida Odgovori
Raspad tradicionalne porodice, emocionalne dileme neizgradjenih ljudi, novcana i socijalna nesigurnost, infantilna samozivost, katastrofalno neobrazovano okruzenje ... eto vam rezultata.
stormwatch Odgovori
Subotica je uvek vazila za ljude bez kompromisa, obraza i razumevanja za bilo sta drugo osim za svoja dupeta....nije ni cudo da je ovako skandalozno veliki broj razvoda. Brak nije igracka za budale koji misle da su mu dostojni i dorasli, brak je za ozbiljne ljude sa ozbiljnim namerama.
Subotica Odgovori
Malo je onih koji ozbiljno shvataju brak, da je to zajednica u kojoj se deli dobro i zlo. Kada dodje zlo onda bi i jedno i drugo da pobegnu od nevolje. Nije lako nikome kada dodje do raskida ali postenije je i to nego ostati po svaku cenu, kao zbog dece, a deca onda najvise trpe u vestackom braku. Jedino je problem, kod nas, sto je jako tesko biti samohrani roditelj zbog nezaposlenosti .
kojot Odgovori
Све више народа се исељава и све више умире наравно да је та разлика све мања ако се гледа са математичке стране.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.