Komentara: 18
Pregleda: 8901

Prošle godine sklopljeno blizu 700 brakova

09.01.2019. u 11:44h
Izvor: Subotica.com
Tokom 2018. godine, na teritoriji Grada Subotice sklopljeno je ukupno 697 brakova, što je za 78 venčanja više u odnosu na prethodnu godinu. Iz Matične službe kažu da je ove godine prvo venčanje obavljeno 5. januara, te da je u najatraktivnijim mesecima za svadbe već nekoliko termina popunjeno.
Prošle godine sklopljeno blizu 700 brakova

Osim većeg broja venčanja, prošla godina donela je i nešto veće starosne granice za stupanje u brak, te je prosečan broj godina za muškarce 35, a za žene 32 godine života prilikom ulaska u bračnu zajednicu. Zabeležen je i veći broj mešovitih brakova, kojih je u 2018. godini sklopljeno 326, što je za multietničku sredinu kakav je naš grad, potpuno uobičajeno.

- Zanimljivo je da smo imali 42 zaključena braka kod kojih je jedan od supružnika strani državljanih. Reč je, pre svega, o državljanima zemljama iz regiona, kao što su Mađarska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, ali je bilo supružnika i iz Švajcarske, Vijetnama, Nemačke, Bugarske, Velike Britanije, Libije, Španije i drugih zemalja. Kod nas se venčanja obavljaju na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku, dok se stranci venčavaju uz tumača. Kada su u pitanju naši državljani koji su se venčali u inostranstvu, takvih brakova je upisano 113 - kaže Aranjka Kobrehel, zamenica matičara na knjizi venčanih.

Prošle godine sklopljeno blizu 700 brakova

Prvo venčanje ove godine obavljeno je u subotu, 5. januara, a kako je matična knjiga za zakazivanje termina otvorena još 14. decembra prošle godine, iz Matične službe poručuju da je za ovu godinu već nekoliko subota popunjeno, a da su najatraktivniji meseci za venčanje tradicionalno maj i avgust, dok se na trećem mestu nalazi septembar. 

- Za zakazivanje venčanja dovoljno je da budući mladenci dođu u Matičnu kancelariju i sa sobom ponesu ličnu kartu. Ništa drugo od dokumentacije nije potrebno, sve ostalo se službeno pribavlja - objašnjava Kobrehel, dodajući da osim venčanja u Maloj sali i Velikoj većnici Gradske kuće, matičari mogu da obavljaju venčanja i u salama za svadbe. - Prošle godine smo imali dosta izlazaka na teren, bilo je 43 takvih venčanja koja su se obavila u restoranu ili sali za svadbe. Važno je napomenuti da matičari mogu da izađu na teren nakon što se završe sva venčanja u Gradskoj kući, što znači tek posle 18 časova. Ranije mogu da izađu jedino matičari na Paliću, gde se obavlja nešto manji broj venčanja u odnosu na Gradsku kuću.

Iz Matične službe napominju da su venčanja u Maloj sali besplatna, dok se iznajmljivanje Velike većnice naplaćuje, kao i izlazak matičara na teren, za šta je potrebno izdvojiti 19.064 dinara.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 2 meseca
Komentara: 18
Pregleda: 8901

Povezana vest

Povezane teme

venčanja

subotica venčanja

matična kancelarija

matična služba

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.