• Pregleda: 6551

Prošle godine sklopljeno blizu 700 brakova

Tokom 2018. godine, na teritoriji Grada Subotice sklopljeno je ukupno 697 brakova, što je za 78 venčanja više u odnosu na prethodnu godinu. Iz Matične službe kažu da je ove godine prvo venčanje obavljeno 5. januara, te da je u najatraktivnijim mesecima za svadbe već nekoliko termina popunjeno.
Prošle godine sklopljeno blizu 700 brakova

Osim većeg broja venčanja, prošla godina donela je i nešto veće starosne granice za stupanje u brak, te je prosečan broj godina za muškarce 35, a za žene 32 godine života prilikom ulaska u bračnu zajednicu. Zabeležen je i veći broj mešovitih brakova, kojih je u 2018. godini sklopljeno 326, što je za multietničku sredinu kakav je naš grad, potpuno uobičajeno.

- Zanimljivo je da smo imali 42 zaključena braka kod kojih je jedan od supružnika strani državljanih. Reč je, pre svega, o državljanima zemljama iz regiona, kao što su Mađarska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, ali je bilo supružnika i iz Švajcarske, Vijetnama, Nemačke, Bugarske, Velike Britanije, Libije, Španije i drugih zemalja. Kod nas se venčanja obavljaju na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku, dok se stranci venčavaju uz tumača. Kada su u pitanju naši državljani koji su se venčali u inostranstvu, takvih brakova je upisano 113 - kaže Aranjka Kobrehel, zamenica matičara na knjizi venčanih.

Prvo venčanje ove godine obavljeno je u subotu, 5. januara, a kako je matična knjiga za zakazivanje termina otvorena još 14. decembra prošle godine, iz Matične službe poručuju da je za ovu godinu već nekoliko subota popunjeno, a da su najatraktivniji meseci za venčanje tradicionalno maj i avgust, dok se na trećem mestu nalazi septembar. 

- Za zakazivanje venčanja dovoljno je da budući mladenci dođu u Matičnu kancelariju i sa sobom ponesu ličnu kartu. Ništa drugo od dokumentacije nije potrebno, sve ostalo se službeno pribavlja - objašnjava Kobrehel, dodajući da osim venčanja u Maloj sali i Velikoj većnici Gradske kuće, matičari mogu da obavljaju venčanja i u salama za svadbe. - Prošle godine smo imali dosta izlazaka na teren, bilo je 43 takvih venčanja koja su se obavila u restoranu ili sali za svadbe. Važno je napomenuti da matičari mogu da izađu na teren nakon što se završe sva venčanja u Gradskoj kući, što znači tek posle 18 časova. Ranije mogu da izađu jedino matičari na Paliću, gde se obavlja nešto manji broj venčanja u odnosu na Gradsku kuću.

Iz Matične službe napominju da su venčanja u Maloj sali besplatna, dok se iznajmljivanje Velike većnice naplaćuje, kao i izlazak matičara na teren, za šta je potrebno izdvojiti 19.064 dinara.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

18
avet Odgovori
Velika je šteta što je Matična služba grada Subotice prestala da šalje nedeljni izveštaj rođenih, preminulih i venčanih sugrađana medijima.
Da su u ovom kompletu izveštaja tada imali izveštaj o razvedenim brakovima, slika pravog stanja bi bila potpuno kompletna.
Predator Odgovori
Lepo, lepo! Samo je jos pitanje koliko se njih razvelo u protekloj godini.
ACA
Ma kome brak ( sem državi ) treba ?
Mara Odgovori
jao, srecnica koja se udala za nekog iz Velike Britanije! Blago njoj!
Smoki
Blago Britancima sa gradonačelnikom Pakistancem. xD
Opalac
Moja drugarica. Zive tamo, a pravili su svadbu ovde. Kad god dodju mora "za usi" da ga vuce nazad, uvek mu se ostaje jos :)
Mara
@Smoki
on otkad im je gradonacelnik, London je postao divlji zapad, stopa kriminala im je stravicno pojacana, imaju svaki dan skoro one napade kiselinom, tuce, razbojnistva sred bela dana... uzas.... doduse, ne bi im bilo bolje ni s ovim nasim likusom.....
Indijanac
Pa srećnica je verovatno znala DOBRO da se proda.
Najverovatnije nije muža tražila u krčmi, već negde drugde.
A kad malo bolje razmislim, mogla si i ti da si jako htela da se udaš za Britanca, i u Velikoj Britaniji ima svakakih.
Rox Odgovori
Od toga:
-30% zbog papira-svoju srecu ce potraziti negde napolju
-30% zbog trudnoce (tj. ogromna ljubav od dva meseca)-tek pola od njih ce uspeti da sacuvaju svoj brak
- 20% zbog para-dok ima para, ima i ljubavi
-15% iz ljubavi-prava dragocenost u ovom "modernom" drustvu
- 5% hvatanje poslednheg voza-daj sta das
Ukratko o realnom godisnjem izvestaju i stanju u nasem gradu.
Komar
A ti, šta je sa Tobom? Niko te neće... baš šteta... a ko bi rekao kad si tako pozitivna osoba...
Rox
@KOMAR
Ja sam trenutno u situaciji da mi se bukvalno moze kako hocu, ali izgleda si nam ti u onih 5% cim te je moj komentar toliko pogodio da moras da vredjas.
Opusteno batko, i corava koka ubode zrno. Svako dobro! ;)
Šojić Odgovori
A razvoda 1400
SU Odgovori
Malo na ovoliki grad.
lalo Odgovori
za vencanje u svecanoj sali treba 19.064 dinara, a odbornici tamo spavaju dzabe, jos i dobiju tih 19.064 dinara, a i vise od toga, ima li tu pravde?
Dorottya
ne, za to treba ja mislim oko 5000, a da bi maticar izasao za to treba 19hiljada.
W I E N Odgovori
Glasali ste! Dobili ste! AV!!!!
Smoki
Auuu, jesi paranoičan i opsednut AV-om kada ti se priviđa svugde.
C Odgovori
A koliko je razvoda?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.