• Pregleda: 2422

Razgovor sa Evom Mikuškom o migracijama stanovništva Vojvodine sutra u SGSU

Razgovor sa Evom Mikuškom pod nazivom "Ostati ili otići: migracije stanovništva Vojvodine" održaće se sutra, 21. jula, u Savremenoj galeriji Subotica, s početkom u 20 časova. Razgovor se vodi u okviru drugog dela projekta "Oni koji odlaze". 
Razgovor sa Evom Mikuškom o migracijama stanovništva Vojvodine sutra u SGSU

Eva Mikuška je rođena u Subotici, a nakon diplomiranja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na odseku za geografiju, napušta zemlju 1992. godine i odlazi u Englesku. U novim životnim okolnostima, počinje novu akademsku karijeru fokusirajući se na metode učenja, a trenutno završava doktorske studije u ovoj oblasti.

Sa koleginicom Juditom Rafai, etnološkinjom i docentkinjom na Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici, piše stručni rad, uz istraživanje fenomena iseljavanja stanovništva Vojvodine, koje analizira kroz promenu broja dece u predškolskim i školskim ustanovama, ne samo iz pozicije nacionalnih manjina, nego sa aspekta celokupnog stanovništva ove regije. Istraživanje zahvata migracije stanovništva od perioda pre Prvog svetskog rata do današnjih dana.

U razgovoru Eva Mikuška, viša predavačica Univerziteta u Čičesteru (Engleska), predstaviće dosadašnje rezultate ovog istraživanja, a osvrnuće se i na svoja iskustva iz pozicije iseljenika iz Vojvodine. Sa njom će razgovarati Jasmina Jovančić Vidaković, kustoskinja pedagoškinja SGSU.

Projekat "Oni koji odlaze" Savremene galerije Subotica sastoji se iz dva segmenta i nadovezuje se na izložbu "Granica je zatvorena", koja je bila predstavljena u ovoj kulturnoj instituciji maja 2016. godine.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

10
Monika Odgovori
99% onih koji odlaze, odlaze za novcem, nema se vise obraza svako gleda samo novac i novac. Tuzno je to. Vojvodjani su postali kao i Sirijci, imigranti, ponizavajuce je to.
Zordon
Da neće možda bez novca da žive? Normalno je da se ide za novcem, svako bi najviše voleo da živi tamo gde je rođen, odrastao, stekao prijatelje, upoznao ljubav i tako dalje, ali kada nemaš najosnovnije potrepštine, moraš biti spreman na sve kako bi do istih došao. Sreća pa mladi biraju da odu, umesto da se uljuljkaju u gnezdo kriminala koje, iz nekog razloga, nazivamo politika.

Oni što nemaju obraza, što bi prodali rođenu mati za par dinara su u politici, i većini ide dobro. Oni koji imaju obraza i ponosa, oni koji ne žele da se kurvaju na političkoj sceni ove napaćene države, odlaze na drugo mesto, gde postoje veće šanse da će rad, trud i poštenje biti cenjeno.

Dakle, šta je tačno poenta vašeg otkrivanja tople vode?
pz
Monika ti ostani do kraja. Srecno!
stormwatch
Ajde ne lupetaj i ne sramoti se. Tvoj Alexandar pokrao plate i penzije. Nije valjda da cemo da mu ostajemo da nas pravi majmunima? Botovski scum.
zula Odgovori
Ne idu za novcem već za normalnim životom. Ovde plaćaš penziono a penziju nećeš imati, plaćaš zdravstevo a kod lekara plaćaš maltene sve + moraš i kovertu da daš ako hoćeš da se ljudski odnose prema tebi. Kompletno društvo se bazira na korupciji i iskvarenošću................ Novac je najmanji problem, novca nema.
vv Odgovori
Za novcem 1992.?Neće baš biti!
vv Odgovori
Vesna Mikuška udata Bosanac je bila i još je i danas upravnica bolnice u Vukovaru koja je zarobljena 1992 i dovedena u Šid a posle razmenjena za Hrvatsku.Ona je rodom iz Žednika i možda je rođaka ovoj gospođi.I ona je otišla odavde.
zoli
Vas komentar o poreklu Eve je slican clancima u bg novinama, pocetkom devedesetih o krivcima za rat
Eva Mikuska
Interesantno - i ja sam zivela 6 godina na Zedniku
Jasmina Marić Odgovori
Geografija se studira na Prirodno- matematičkom, a ne na Filozofskom fakultetu.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.