Komentara: 14
Pregleda: 3425

Ravnica Srpska podržava javnu raspravu o Zakonu o nacionalnim savetima manjina

15.11.2012. u 13:11h
Ravnica Srpska podržava javnu raspravu o Zakonu o nacionalnim savetima manjina

Povodom Zakona o nacionalnim savetima manjina građanima Subotice obratili su se prvobitno iz Gradskog odbora Demokratske stranke Srbije na šta je reagovao predsednik Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić, da bi na to usledio odgovor Bojana Uzelca iz DSS-a, potom je svoje viđenje izneo gospodin Tamaš Korhec iz Mađarskog nacionalnog saveta. Reagujući na oštre reči predsednika Nacionalnog saveta Mađara uzvratio je DSS.

Poslednje u nizu javnih obraćanja dolazi iz udruženja "Ravnica Srpska", čije saopštenje prenosimo u celosti.

Udruženje „Ravnica Srpska“ se pridružuje pozivima za javnu raspravu o spornim odredbama Zakona o nacionalnim savetima manjina.

Već godinama, kroz razne organizacije i forme javnog delovanja mi okupljeni u Ravnici ukazujemo na ovaj katastrofalan zakon, koji je proizašao iz neodgovorne politike Demokratske stranke i bivšeg ministra Čiplića, kome su prvo date odrešene ruke da Srbe u pograničnim oblastima obespravi lošim zakonskim rešenjima, a potom je on okrivljen kao jedini odgovoran za takvo stanje i pojedini predstavnici bivše i sadašnje gradske vlasti iz redova DS-a su postali glavni kritičari nečega što su odobrili i iza čega su stali njihovi poslanici u Skupštini Srbije.

Sve bi bilo smešno da nije žalosno, da narod koji je konstituisao ovu državu i koji je za njeno postojanje i održanje dao najveće žrtve, bude u sopstvenoj zemlji isključen iz ključnih oblasti obrazovanja i kulture tako što će monopol imati bezbrojni nacionalni saveti koji su u pograničnim područjima mnogobrojni. Istupanja člana SVM-a i predsednika Nacionalnog saveta Mađara Tamaša Korheca, najbolji su dokaz zašto se sporne odredbe moraju preispitati. Iz njegovih postupaka jasno je da Savez vojvođanskih Mađara potpuno kontroliše rad ovog nacionalnog saveta i da će sve neverovatne povlastice koje Zakon pruža koristiti isključivo u političke svrhe.

Gospodin Korhec je inače poznat i po učestalim napadima na Pravni fakultet u Novom Sadu iz kojih se može videti kakav on odnos lično i stranka kojoj služi imaju prema obrazovnim institucijama Republike Srbije. Mađarska zajednica u Srbiji je uvek živela sa Srbima, a ne pored njih. Naši odnosi su stariji od Tamaša Korheca i nećemo dozvoliti da ih njegova neodgovornost ili zla namera naruše. Ali nećemo ni prestati da zahtevamo pravedan i jednak odnos za sve radnike u sistemima Republike i Grada, koji ne mogu biti taoci nacionalnih saveta bilo koje manjine, kao što ne smeju biti ni taoci vlasti.

Branko Ćirjaković, Predsednik UO „Ravnica Srpska“
Sava Stambolić, Podpredsednik UO „Ravnica Srpska“

S obzirom da je ovo već preraslo u prilično otvoren rat saopštenjima, verovatno bi bilo najsvrsishodnije da se zaista pokrene javan rasprava i da se konačno zatvori ovo poglavlje.

Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 3425
Povezane teme

Demokratska stranka Srbije Subotica

Bojan Uzelac

DSS Subotica

mirko bajić

mađarski nacionalni savet

tamaš korhec

ravnica srpska

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.