• Pregleda: 3016

Ravnica Srpska podržava javnu raspravu o Zakonu o nacionalnim savetima manjina

Ravnica Srpska podržava javnu raspravu o Zakonu o nacionalnim savetima manjina

Povodom Zakona o nacionalnim savetima manjina građanima Subotice obratili su se prvobitno iz Gradskog odbora Demokratske stranke Srbije na šta je reagovao predsednik Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić, da bi na to usledio odgovor Bojana Uzelca iz DSS-a, potom je svoje viđenje izneo gospodin Tamaš Korhec iz Mađarskog nacionalnog saveta. Reagujući na oštre reči predsednika Nacionalnog saveta Mađara uzvratio je DSS.

Poslednje u nizu javnih obraćanja dolazi iz udruženja "Ravnica Srpska", čije saopštenje prenosimo u celosti.

Udruženje „Ravnica Srpska“ se pridružuje pozivima za javnu raspravu o spornim odredbama Zakona o nacionalnim savetima manjina.

Već godinama, kroz razne organizacije i forme javnog delovanja mi okupljeni u Ravnici ukazujemo na ovaj katastrofalan zakon, koji je proizašao iz neodgovorne politike Demokratske stranke i bivšeg ministra Čiplića, kome su prvo date odrešene ruke da Srbe u pograničnim oblastima obespravi lošim zakonskim rešenjima, a potom je on okrivljen kao jedini odgovoran za takvo stanje i pojedini predstavnici bivše i sadašnje gradske vlasti iz redova DS-a su postali glavni kritičari nečega što su odobrili i iza čega su stali njihovi poslanici u Skupštini Srbije.

Sve bi bilo smešno da nije žalosno, da narod koji je konstituisao ovu državu i koji je za njeno postojanje i održanje dao najveće žrtve, bude u sopstvenoj zemlji isključen iz ključnih oblasti obrazovanja i kulture tako što će monopol imati bezbrojni nacionalni saveti koji su u pograničnim područjima mnogobrojni. Istupanja člana SVM-a i predsednika Nacionalnog saveta Mađara Tamaša Korheca, najbolji su dokaz zašto se sporne odredbe moraju preispitati. Iz njegovih postupaka jasno je da Savez vojvođanskih Mađara potpuno kontroliše rad ovog nacionalnog saveta i da će sve neverovatne povlastice koje Zakon pruža koristiti isključivo u političke svrhe.

Gospodin Korhec je inače poznat i po učestalim napadima na Pravni fakultet u Novom Sadu iz kojih se može videti kakav on odnos lično i stranka kojoj služi imaju prema obrazovnim institucijama Republike Srbije. Mađarska zajednica u Srbiji je uvek živela sa Srbima, a ne pored njih. Naši odnosi su stariji od Tamaša Korheca i nećemo dozvoliti da ih njegova neodgovornost ili zla namera naruše. Ali nećemo ni prestati da zahtevamo pravedan i jednak odnos za sve radnike u sistemima Republike i Grada, koji ne mogu biti taoci nacionalnih saveta bilo koje manjine, kao što ne smeju biti ni taoci vlasti.

Branko Ćirjaković, Predsednik UO „Ravnica Srpska“
Sava Stambolić, Podpredsednik UO „Ravnica Srpska“

S obzirom da je ovo već preraslo u prilično otvoren rat saopštenjima, verovatno bi bilo najsvrsishodnije da se zaista pokrene javan rasprava i da se konačno zatvori ovo poglavlje.

povezane teme

14
VremeVukova Odgovori
Država sa najvećom inflacijom u Evropi, a bavimo se čime...? I šta je sledeće kada smanjite ingerencije nacionalnim manjinama? Zašto niste reagovali na neustavno skidanje pokrajnskih zastava u Novom Sadu? I to je protivno važećem ustavu. Donesete najviši pravni akt, pa ga tumačite kao bačen pasulj... To se ne može nazvati ozbiljnom državom. Ako ste sebe uhlebili davanjem izjava za javnost, mogli bi se potruditi da te izjave bar imaju smisla i utemeljenja u zakonu.
fifi Odgovori
Slazem se, ali uiz prisustvo lica Medjunarodne zajednice.. da bude fer...rasprava!
fifi Odgovori
Ja sam za to da se sva vlas u Vojvodini preda nacionalnim manjinama, tako bi imali jedinstveni politicki zivot
Ravnica Vojvodjanska Odgovori
Ima li u tom udruzenju jos nekog osim vas dvojce? :)
kikiriki Odgovori
Izgleda ponestaje uglja u Kolubari.
Pere Odgovori
Evo mladi nacionalisti se javljaju... sramota za nas grad uopste!!
Vesko Odgovori
Mislim da ste malo preterali, niko ovde u Subotici i Vojvodini nije ugrozen,da treba podizati toliku halabuku.Ovo je Vojvodina, nalazi u sastavu Srbije naravno, ali ipak vodite racuna da tu ima najvise nacionalnih manjina i nemojte toliko insistirat na nekim vasim stavovima i dizati prasinu u ovoj mirnoj ravnici.Mislim da u Vijvodini i Srbiji ima mnogo vecih problema koji tidte sve gradjane.
Cannibal Odgovori
"Ima li u tom udruzenju jos nekog osim vas dvojce? :)"

То није спорно - двојица су већ неко друштво, па могу и да формално озваниче двојину.

Оно што морамо да знамо (с обзиром на то да припадају генерацији која пушке није видела) јесте да ли су служили војску? Јер, ако се неко издаје за великосрпског националисту, а није отплатио дуг држави служећи војни рок, тешко можемо да га схватимо озбиљно.
Iceman Odgovori
Ajd' vas dvojica iz Ravnice, prosetajte malo na severu Kosova, pa tamo spasavajte ugrozene, tamo slobodno mozete deliti pamet, samo ovde u Vojvodini postedite nas vasih idiotskih izjava, koji su bez ikakvog osnova. Bez vas smo ziveli svi u zabludi, pa cete nam sad vi pokazati pravi put idioti!
marijana Odgovori
" Već godinama, kroz razne organizacije i forme javnog delovanja ... " ovde ja Sava [*...*] hteo da kaže da nakon što nije ništa uspeo u omladini DS-a pa Srpskom kulturnom centru Sveti Sava, pa predizbornoj turneji Dveri, na kraju mora da organizuje svoju sopstvenu stranku ( jer će ovo prerasti u klerofašističku stranku ) da bi mogao da i dalje bude zapažen u javnosti prema čijoj pažnji bolesno teži od malena !!!
madman Odgovori
Sta je ovo u poslednje vreme? dal nam mozda ponovo spremate neki novi "oslobodilacki" rat ili samo niko nece da radi vec bi svi da se bave politikom?
kojot Odgovori
Pere@ Jel Vi uopste znate sta znaci pojam nacionalista? Ocito da ne,posto komentarisete na taj nacin.
Mile high club Odgovori
Potpredsednik, gospodo veliki Srbi. Potpredsednik.
bukin Odgovori
@Mile high club: doglavnik
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.