Komentara: 29
Pregleda: 5191

Odgovor DSS-a Tamašu Korhecu

14.11.2012. u 13:22h
Odgovor DSS-a Tamašu Korhecu

Iznoseći stavove u Skupštini grada o Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i njegovoj primeni, DSS je najavio pokretanje inicijative za ocenu ustavnosti tog pravnog akta. Na ovu inicijativu reagovali su predstavnici nekih političkih stranaka sa svojim viđenjem situacije.

U današnjem saopštenju GrO DSS-a rukovodstvo ovog odbora se obratilo direktno Tamašu Korhecu.

Da podsetimo, pre Tamaša Korheca javno se obratio Mirko Bajić ispred Saveza bačkih Bunjevaca, da bi se na to nadovezao Bojan Uzelac, predsednika Okružnog odbora DSS Severnobačkog okruga.

Odgovor Tamašu Korhecu

Stavovi koje je gospodin Tamaš Korhec izneo u javnost vezani za konferenciju za štampu DSS u Subotici od 06.11.2012., i njegov verbalni napad, za nas su potpuno očekivani. Stoga postavljamo pitanje gospodinu Korhecu: kako poziv na dijalog, upućen na javan i tansparentan način, znači "pravljenje atmosfere" ?

Koje to odredbe Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, koje smo pominjali, a za koje smatramo da su u koliziji i suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije, "lažni, pogrešni, netačni i neprovereni podaci" ?

Zašto gospodin Korhec uvek ima potrebu da preko medija objašnjava ko koliko ima prava, i ko misli da ima više ili manje prava, i šta mu to u našem zahtevu toliko smeta te nas smatra ''zaraženim ideologijom nacionalne isključivosti"? Pričajući o nama, govorio je, u stvari, o sebi, jer svako ko na ovu temu ne želi konstruktivan dijalog, više je nego isključiv, i sam sebi dovoljan!

Potpuno je besmisleno da Nacionalni savet bilo koje nacionalne zajednice uopšte može da preinači odluku sa nivoa državne vlasti, ne davanjem svoje saglasnosti na njihove odluke o imenovanju. Koliko obrazovne institucije gube na značaju u situaciji kada direktori obrazovnih ustanova na svoj izbor čekaju na saglasnost raznih Nacionalnih Saveta, i kakvu stabilnost u svom radu može da očekuje direktor škole kada je dovoljno da mu jedan Nacionalni savet uskrati svoju saglasnost i poverenje? Ili, da li taj direktor uopšte i treba da završi visoke škole, da ima iskustvo u nastavi, da je posvećen obrazovanju dece, ili je dosta da je dobio samo saglasnost Nacionalnog saveta, bez obzira na sve navedeno? Imate li Vi uopšte viziju te posvećenosti?

Ko kome odgovara za svoj rad - Lokalna Samouprava Nacionalnom Savetu ili direktor škole lokalnoj samoupravi? Imate li Vi uopšte viziju o toj i takvoj odgovornosti?

Da li su po Vama atributi demokratije takvi da određena politička grupacija, kao na primer SVM, može da ostvaruje dodatna prava preko Nacionalnog saveta Mađara, koje ni većinski narod nema nameru da ostvaruje u vlastitoj državi?

Nastojanje da se instrumentalizacijom Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina duplira politička moć mimo regularnih izbora, a sve o trošku cele zajednice, je u osnovi vaša isključivost za koju optužujete druge.

Vratite se dijalogu i demokratskim načelima da bi zajedno, kroz uzajamno poštovanje i sa iskrenim uvažavanjem, dali doprinos prosperitetu Subotice, Vojvodine i Srbije. Razuverite nas argumentima da više ne živimo u zabludi, i otkrijte koje su to ''laži, neistine, pogreške'' koje smo izneli.

Jasno je, gospodine Korhec, da vi svuda i u svemu vidite samo mađarsku nacionalnu zajednicu, pa ste vrlo jasno pokazali ko je zapravo "nacionalno ostrašćen".

Nacionalni savet Mađara potpuno je politizovan i u službi jedne stranke, te je svaka odluka saveta isključivo politička. Jasno je kao dan da je za SVM neprihvatljivo da izgubi ovakvu mogućnost ostvarivanja političkog pritiska i uticaja na funkcionisanje institucija sistema, a onda gospodin Korhec nalazi za shodno da nekoga naziva ''zaraženim ideologijom nacionalne isključivosti".

U Subotici, 13.11.2012.
Gradski odbor DSS u Subotici

Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 29
Pregleda: 5191

Povezane vesti

Povezane teme

DSS Subotica

mirko bajić

savez bačkih bunjevaca

mađarski nacionalni savet

tamaš korhec

Demokratska stranka Srbije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.