• Pregleda: 2245

Raspisan javni poziv za zelenu gradnju

Raspisan javni poziv za zelenu gradnju

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine Republike Srbije raspisalo je Javni poziv za kandidovanje projekata radi finansiranja unapređenja energetske efikasnosti objekata javne namene. Cilj konkursa je ušteda energije i očuvanje životne sredine. U lokalnoj samoupravi u Subotici kažu da već imaju spremno oko 50 projekata.

Subotica ima već nekoliko ekoloških kuća. Na konkurs Ministarsva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja kandidovaće oko 50 projekata. Reč je o poboljšanje energetske efikasnosti u objektima “Naše radosti”, Javnog preduzeća “Stadion”, kao i nastavak već započetih projekata u Opštoj bolnici i Kolevci.

Vlada je u martu usvojila uredbu o finansiranju rekonstrukcije objekata u cilju podizanja energetske efikasnosti i u te svrhe je obezbeđeno 1,3 milijarde dinara. Država će pomoći finansiranje zamene stolarije, ugradnje kotlova, kao i korišćenje termalnih pumpi i obnovljivih izvora energije kako bi se povećala energetska efikasnost u zgradarstvu. Taj model bi trebalo da omogući porodicama i javnim ustanovama koje budu uzimale subvencionisane kredite da ostvare uštedu u odnosu na račune koje plaćaju za korišćenje energije za grejanje i hlađenja.

Zelena gradnja doprinosi smanjenju potrošnje vode za 40 odsto, emisije ugljen-dioksida za 33 odsto, za 70 odsto smanjuje količinu otpada, a do 50 odsto potrošnju električne energije. Ulaganja u zelenu gradnju predstavljaju ulaganja u budućnost.Projekte mogu da kandiduju gradovi, privredna društva i druga pravna lica čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave, autonomna pokrajina, odnosno Republika Srbija. Projekat se prijavljuje u pisanoj formi, tako što se popunjava prijava projekta za finansiranje unapređenja energetske efikasnosti objekata javne namene.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.