Komentara: 1
Pregleda: 1811
Foto

Rano otkrivanje bolesti ključno u borbi protiv raka dojke!

20.03.2023. u 10:04h
Izvor: Subotica.com
U Severnobačkom okrugu 2020. godine karcinom dojke dijagnostikovan je kod 639 žena, a od ove opake bolesti umrlo je 276 žena - sa ovim podacima dočekali smo Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Lekari podvlače da su eliminacija onih faktora rizika na koje možemo uticati i redovni preventivni pregledi koji omogućavaju rano otkrivanje karcinoma dojke ključni u borbi protiv vodeće maligne bolesti kod žena.
Rano otkrivanje bolesti ključno u borbi protiv raka dojke!

U subotičkoj Opštoj bolnici tokom 2021. godine od karcinoma dojke lečeno je 108 žena, a svaka peta je mlađa od 50 godina (oko 60 odsto obolelih žena pripada grupi radno aktivnog stanovništva). Zbog toga stručnjaci ističu da je sa samopregledima i ultrazvučnim pregledima potrebno početi što ranije.

- Rizik od oboljevanja značajno raste posle 40. godine, ali raste i stopa oboljevanja kod žena mlađih od 40. godina života, zato je preporuka da se sa samopregledima i ultrazvučnim pregledima započne što ranije. Mamografija je zlatni standard u ranom otkrivanju karcinoma dojke i neophodno je sprovoditi svake druge godine, nakon navršenih 50. godina života - podseća dr Verica Dronjak, načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja.

Rano otkrivanje bolesti ključno u borbi protiv raka dojke!

BESPLATNI PREVENTIVNI PREGLEDI DANAS U CRVENOM KRSTU Od 17 do 19h, u prostorijama Crvenog krsta (Trg žrtava fašizma 3) lekari će raditi palpatorni pregled dojki, merenje krvnog pritiska i šećera u krvi, kao i određivanje BMI. 

Kasno otkrivanje bolesti je razlog za visoku stopu smrtnosti, upozoravaju lekari.

- Karcinom dojke je u uznapredovaloj fazi kod čak 2/3 novootkrivenih slučajeva. To znači da je prečnik tumora veći od 2 cm, često su prisutne regionalne metastaze, a neretko i udaljene metastaze. Uspešnost lečenja zavisi od raširenosti tumora u momentu postavljanja dijagnoze, zato je veoma važno da svaka žena odlazi redovno na preventivne preglede i da svaki mesec radi samopregled dojki - ističe dr Mirjana Dakić iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje.

Žene koje su se suočile sa dijagnozom karcinoma dojke i koje su okupljene oko Udruženja "Jedna uz drugu" uglas poručuju da su redovni pregledi jedini način da se bolest otkrije na vreme i da se sačuva život.

Rano otkrivanje bolesti ključno u borbi protiv raka dojke!

Mi pričamo naše priče koje treba da vam budu signal da ne treba čekati. Niko drugi ne može otići na pregled umesto vas. Niko drugi ne može spasiti vašu glavu, zato uzmite stvar u svoje ruke! Prvo redovno radite samopreglede, a drugo mi živimo u 21. veku, postoje ultrazvučni pregledi, postoji mamografija kada dođe vreme za to i samo tako možete obezbediti sebi zdravlje . Ukoliko se bolest javi i otkrivena je na vreme, možete kroz nju proći sa manje invazivnim metodama lečenja, a i sa puno boljim rezultatima - navodi Milica Pećerić, predsednica Udruženja "Jedna uz drugu",

Uz redovne preventivne preglede i samopreglede, stručnjaci ističu i značaj eleminicije onih faktora rizika na koje možemo uticati.

Rano otkrivanje bolesti ključno u borbi protiv raka dojke!

Ženski pol, godine života, genetski faktori, prethodno dijagnostikovan karcinom dojke, kasni prvi porođaj, nedojenje, nerađanje, upotreba kontracepcije pre prve trudnoće , gojaznost, konzumacija alkohola i izloženost jonizujućem zračenju samo su neki od faktora rizika koji se povezuju sa ovom bolešću - ističe dr Dronjak i dodaje da su čvorić na dojci, crvenilo, asimetrija koja do sada nije postojala, zadebljala koža, promene na bradavici (uvlačenje ili krvavi iscedak), uvećanje limfnih čvorova u pazušnoj jami neki od simptoma koji mogu uakazati na karcinom dojke.

Rano otkrivanje bolesti ključno u borbi protiv raka dojke!

Podsećamo, epidemija virusom kovid 19. odgovorna je za stopiranje organizovanog skrininga za rano otkrivanje ove bolesti koji nije nastavljen do danas. Međutim, prošle godine, od kraja juna do kraja oktobra u Bajmoku je bio postavljen pokretni mamograf, te su sve zainteresovane Subotičanke imale mogućnost da besplatno prekontrolišu zdravlje svojih grudi.

Izvor: Subotica.com
Najava obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke Najava obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke Najava obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke Najava obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke Najava obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke Najava obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke Najava obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke Najava obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 4 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 1811
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

dom zdravlja subotica

nacionalni dan borbe protiv raka dojke

crveni krst subotica

udruženje jedna uz drugu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.