Komentara: 8
Pregleda: 4455
Foto

Radnici "29. novembra" i dalje traže svoje plate

06.12.2017. u 17:36h
Izvor: Subotica.com
Radnici "29. novembra" i dalje traže svoje plate

Ni 19 godina od kako je IMK „29.novembar“ otišao u prvi stečaj, više od hiljadu bivših radnika nije dobilo zaostale zarade. Kako je sve što je dobijeno parčanjem i prodajom nekadašnjeg „carstva dobre hrane“ otišlo za namirivanje dugova prema državi, radnici najavljuju žalbu Ustavnom sudu, kako bi pravnim putem došli do svojih potraživanja.

- IMK „29. Novembar“, u prvi stečaj otišao je 1989 godine, kada je većina radnika ostala bez posla. Od 1092, na posao se posle prinudnog poravnanja vratilo samo njih 204, ali je novi stečaj uveden 2008. godine a propali su i svi pokušaji privatizacije – podseća Ištvan Huđi, predsednik Samostalnih sindikata Subotice. - Inače, postupak odlaska u stečaj ovog preduzeća do sada nije zabeležen je u Srbiji. Potraživanje radnika iz 1998. godine je prema tadašnjem zakonu ušlo u četvrti isplatni red, dok je potraživanje onih koji su radili sve do 2008. ušlo u drugi isplatni red. Posle prodaje imovine na računu firme slilo se oko 140 miliona dinara, a taj novac je otišao Poreskoj upravi te radnici nisu dobili bukvalno ništa.

Radnici "29. novembra" i dalje traže svoje plate

U zavisnosti od pozicije i vremena provedenog u firmi, radnicima se u proseku duguje oko hiljadu evra.

- Nadali smo se da će bar nešto ostati od prodaje imovine koja se bila pre nekoliko meseci, ali se to nije desilo. Od imovine preduzeća ostali su samo objekti u Malim Pijacama, ali ko zna kada će oni naći kupca i mi ne možemo toliko da čekamo – dodaje Marija Novkov, koja je u ovoj mesnoj industriji provela tri decenije. - Meni se duguje oko 200 hiljada dinara, nekima manje, nekima više od toga a tu su i doprinosi koje su radnici morali sami da uplaćuju da bi im staž bio povezan.

Zbog ovoga je formiran Inicijativni odbor, angažovane su tri advokatske kancelarije i Sindikat poziva bivše radnike da dođu u kancelariju iza Otvorenog univerziteta svakog radnog dana do 20. decembra kako bi pokušali da naplate ono što im se duguje.

Izvor: Subotica.com
Konferencija Saveza samostalnih radnika Subotice povodom isplata  zarada radnika fabrike "29. novembar" Konferencija Saveza samostalnih radnika Subotice povodom isplata  zarada radnika fabrike "29. novembar" Konferencija Saveza samostalnih radnika Subotice povodom isplata  zarada radnika fabrike "29. novembar" Konferencija Saveza samostalnih radnika Subotice povodom isplata  zarada radnika fabrike "29. novembar" Konferencija Saveza samostalnih radnika Subotice povodom isplata  zarada radnika fabrike "29. novembar" Konferencija Saveza samostalnih radnika Subotice povodom isplata  zarada radnika fabrike "29. novembar" Konferencija Saveza samostalnih radnika Subotice povodom isplata  zarada radnika fabrike "29. novembar" Konferencija Saveza samostalnih radnika Subotice povodom isplata  zarada radnika fabrike "29. novembar"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 4455
Povezane teme

fabrika 29. novembar

industrija mesa i konzervi 29. novembar

ištvan huđi

savez samostalnih sindikata subotice

savez samostalnih sindikata

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.