Komentara: 13
Pregleda: 5164

Rad na otvorenom pri visokim temperaturama samo uz mere bezbednosti

25.07.2019. u 16:27h
Izvor: TV Subotica
U letnjim mesecima kada termometar često pokazuje više od 36 stepeni, poslodavci su dužni da se pridržavaju određenih mera bezbednosti za rad na visokim temperaturama. U Severnobačkom okrugu, ove godine nije zabeležen nijedan slučaj povrede ove obaveze.
Rad na otvorenom pri visokim temperaturama samo uz mere bezbednosti

Član 9 Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, kao i niz podzakonskih akata, govore o obavezama poslodavaca i merama koje treba da preduzmu kako bi sačuvali bezbednost i zdravlje svojih radnika, a smernice Uprave za bezbednost Ministarstva rada govore o tome kako bi rad na otvorenom trebalo da se odvija. Radnici zaposleni na gradilištima i oni koji rade u poljoprivredi, teži deo posla trebalo bi da obave tokom ranih jutarnjih časova.

- U skladu sa tim smernicama, poslodavci treba da organizuju rad tako da se počinje u radnim jutarnjim časovima, odnosno u 5 ili 6 časova, kao i da se pravi prekid rada, ako je to moguće i ako tehnološki proces rada dozvoljava, od 11 do 15 časova. Poslodavci imaju i niz drugih obaveza, a prvenstveno su dužni da zaposlenima obezbede dovoljnu količinu sveže vode i da im omoguće prostor gde će praviti pauze - objašnjava Božo Ivković, šef Odseka Inspekcije rada za Severnobački okrug.

Rad na otvorenom pri visokim temperaturama samo uz mere bezbednosti

Inspekcija rada će, ukoliko utvrdi da se poslodavac ne pridržava mera propisanih zakonom, protiv njega i odgovornog lica kod poslodavca podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, a propisane kazne dostižu i do dva miliona dinara. U Severnobačkom okrugu ove, kao ni prethodne godine, nije bilo slučajeva nepoštovanja mera bezbednosti na visokim temperaturama, ističe Ivković.

- Temperatura od 36 stepeni je ta za koju se smatra da ugrožava život, odnosno zdravlje zaposlenih koji su duži vremenski period izloženi toj temperaturi, odnosno zaposlenima koji rade na otvorenom u građevinarstvu ili poljoprivredi. To se tretira kao povreda na radu i u ovom slučaju, poslodavac je dužan da u roku od 24 časa od nastale povrede na radu o tome obavesti Policijsku upravu, odnosno Odsek Inspekcije rada, a takođe nas obaveštava i Opšta bolnica Subotica i do sada nismo imali slučaj povrede na radu - dodaje Ivković.

Rad na otvorenom pri visokim temperaturama samo uz mere bezbednosti

Poslodavac bi zaposlene trebalo da obuči i za pružanje prve pomoći, kako bi mogli da uoče simptome koji nastaju kao posledica dužeg izlaganja suncu, a mogu dovesti do toplotnog udara, sunčanice i dehidratacije, napominje sagovornik i dodaje da bi poslodavac u skladu sa aktom o proceni rizika za radna mesta, trebalo da omogući radnicima da tokom letnjih meseci koriste uniformu od laganijih i prozračnijih materijala.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 5164
Povezane teme

inspekcija rada

božo ivković

visoke temperature

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.