Komentara: 0
Pregleda: 1969

Publikacije Festivala evropskog filma Palić

05.07.2012. u 17:00h
Izvor: RTV Yueco
Publikacije „Filmska lica Subotice“ i „Kratak pregled istorije filma u Vojvodini od 1896-1941“ prvi deo, biće predstavljene na ovogodišnjem Devetnaestom festivalu evropskog filma Palić. Izdavačka delatnost Festivala je značajna ne samo za istoriju kinematografije, već i za kulturu ovih prostora i za sam Festival koji nije samo prikazivanje filmova.
Publikacije Festivala evropskog filma Palić

Publikacija Subotičkog filmskog reditelja Zoltana Šifliša „Filmska lica Subotice“ ima za cilj da povodom 132 godine od rođenja Aleksandra Lifke, prvog vlasnika bioskopa u Subotici i celoj Srbiji i jednog od prvih operatera – snimatelja, objedini tragove poznatih, manje poznatih ili do sada nepoznatih sineasta rođenih u Subotici. „Kratak pregled istorije filma u Vojvodini od 1896-1941“ je knjiga koja će biti izdata na srpskom i engleskom jeziku, autora jednog od najznačajnijih istoričara filma, prof. dr Dejan Kosanović. U pitanju je prva publikacija koja se u kontinuitetu i u celini bavi počecima filmskih delatnosti u Vojvodini - temom o kojoj je do sada uglavnom pisano sporadično. Ova knjiga temeljno prikazuje razvoj kinematografije u Vojvodini u rasponu od 45 godina - od prvih gostovanja putujućih bioskopa do izbijanja Drugog svetskog rata.

Tokom ovogodišnjeg izdanja Festivala evropskog filma Palić biće objavljene dve publikacije značajne ne samo za istoriju filma, već i za kulturu ovih prostora.

www.palicfilmfestival.com

Publikacija „Filmska lica Subotice“ predstavlja polaznu tačku koja će moći da se koriste za dalja istraživanja za upoznavanje kinematografije Severne-Bačke, dok je prvim delom publikacije „Kratak pregled istorije filma u Vojvodini od 1896-1941“ obuhvaćena istorija vojvođanske kinemastografije do 1941. Godine, a organizatori za sledeću godinu planiraju izdavanje drugog dela ove knjige koja bi obuhvatila period do 2013. Godine.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1969
Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

european film festival palic

filmska lica subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.