Komentara: 16
Pregleda: 4915

Prvi festival "Ekoslavija" za vikend u Subotici

14.09.2020. u 17:22h
Izvor: Subotica.com
Festival ekologije i antifašizma pod nazivom "Ekoslavija" održaće se po prvi put u Subotici 18. i 19. septembra, u organizaciji Mini Jugoslavije i Građanske inicijative "Priroda i društvo". Tokom dva dana trajanja festivala, posetioce očekuje raznovrstan program prošaran koncertima, projekcijom filma, predavanjem, kao i biciklističkim vožnjama za sve generacije.
Prvi festival "Ekoslavija" za vikend u Subotici

Festival ima za cilj promociju ekoloških principa, kao i alternativnog načina prevoza, upravljanja otpadom i životnog stila koji ima pozitivan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Takođe, želja organizatora je da promovišu i antifašizam, kao univerzalnu humanističku vrednost i temelj društva zasnovanog na jednakosti, bratstvu i solidarnosti među ljudima.

- Smatramo da susret ova dva koncepta i njihovo sprovođenje u praksi, zaštite životne sredine u odnosu na prirodu i antifašizma u odnosu na društvo, može da obezbedi održiv razvoj i humane odnose u našim selima, gradovima i društvima - navode organizatori festivala.

Festival će u petak, 18. septembra, otvoriti projekcija dokumentarnog filma "Nestanak heroja", nakon ćega će uslediti razgovor sa autorom Ivanom Mandićem. Film govori o prisutnim praksama istorijskog revizionizma kroz preimenovanje ulica širom Srbije, preispitujući današnji odnos građana i vlasti prema herojima i mehanizmima po kojima je neko (ne)podoban da bi ulica nosila po njemu ime. Do kraja večeri posetiocima će biti predstavljene antifašističke organizacije koje su trenutno aktivne u Srbiji, nakon čega će moći da uživaju u koncertima bendova "Proces", "Still Bleeding", "Ukratko Štef" i "D Zoo". Ulaz na koncerte je slobodan, uz dobrovoljni prilog za Združenu akciju "Krov nad glavom".

Narednog dana, 19. septembra, zainteresovani sugrađani će moći da učestvuju u biciklističkoj ruti od Trga slobode do Mini Jugoslavije, čije je predviđeno trajanje oko 90 minuta. U parku Mini Jugoslavije potom će biti organizovana biciklistička trka za decu, predavanje pod nazivom "Subotički biciklisti sledbenici Ivana Sarića", kao i otvaranje biciklističkog info i servisnog centra. Festival će zatvoriti koncerti bendova "Neozbiljni Pesimisti", "Šajzerbiterlemon i "SNB", a kao i prethodne večeri, ulaz će biti slobodan, uz dobrovoljni prilog za Združenu akciju "Krov nad glavom".

Organizatori festivala mole posetioce da se pridržavaju epidemioloških mera koje su trenutno na snazi, a koje podrazumevaju fizičku distancu i nošenje maski. Kako je broj posetilaca kulturnih manifestacija na otvorenom ograničen na 500, organizatori će voditi računa da se propisane mere poštuju i da ne bude više posetilaca tokom trajanja festivala.

Program festivala "Ekoslavija"

Petak, 18. septembar

Park Mini Jugoslavija

  • 17:00h Projekcija dokumentarnog filma "Nestanak heroja" (2009, 105 min) i razgovor sa autorom Ivanom Mandićem. Razgovor vodi Petar Mitrić, filmski radnik, a učesnici su Ivan Velisavljević, dramaturg, i Mina Milošević, studentkinja dramaturgije;
  • Predstavljanje antifašističkih organizacija aktivnih u Srbiji (Novi Sad, Beograd, Niš, Sombor, Subotica);
  • 20:00h Koncerti "Proces" (HC – Subotica), "Still Bleeding" (HC – Novi Sad), "Ukratko Štef" (Punk – Pančevo) i "D Zoo" (Nu metal – Subotica).

Subota, 19. septembar

Trg slobode

  • 15:00h Biciklistička Kritična masa, ruta kretanja: Dimitrija Tucovića - Aleja Maršala Tita do Hale sportova - Ferenca Sepa - Zrinskog i Frankopana - Trg Jakaba i Komora - Ištvana Sečenjija - Matka Vukovića -  Štrosmajerova - Prvomajska - SRC "Prozivka" - Park Prozivka - Bajnatska - Izvorska - prolaz pored stadiona F.K. "Spartak" - prelaz pravo preko E5 puta - Izvorska - Pačirski put - Otmara Majera - Park Mini Jugoslavije;

Park Mini Jugoslavija

  • 17:00h Dečja biciklistička trka "Trka oko Triglava";
  • Otvaranje biciklističkog info i servisnog centra;
  • Predavanje "Subotički biciklisti sledbenici Ivana Sarića";
  • Popravka 20 bicikala u novootvorenom "Repair Caffe-u";
  • Postavljanje oglasne table za razmenu informacija o biciklima;
  • Promocija domaćih proizvođača klasičnih i električnih bicikala;
  • 20:00h Koncerti "Neozbiljni Pesimisti" (Anti global Etno Pank – Sombor), "Šajzerbiterlemon (Garage punk – Beograd) i "SNB" (Ska Punk – Novi Sad).
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 4915
Povezane teme

mini jugoslavija

ekologija

antifašizam

ekoslavija

festival ekologije i antifašizma

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.