Komentara: 24
Pregleda: 10536

Prve tužbe ratnih veterana za neisplaćene ratne dnevnice

09.09.2015. u 16:47h
Izvor: Subotica.com
Tokom današnjeg dana Udruženje "Učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije - GO Subotica“ je u saradnji sa "advokatskom kancelarijom Aleksić" iz Niša podnelo prvih jedanaest tužbi Sudu u Subotici po osnovu diskriminacije za umanjene i neisplaćene ratne dnevnice za ratne veterane učesnike rata 1999. godine, izjavio je predsednik udruženja Aleksandar Panić.
Prve tužbe ratnih veterana za neisplaćene ratne dnevnice

Podnošenje prvih tužbi je samo dokaz da su naši zahtevi ispravni, legitimni, i opravdani. Tražimo da se utvrdi zaključak Vlade Republike Srbije od 17.01.2008. godine kojim su dozvoljena i isplaćena sredstva, tj. ratne dnevnice, tada u visini oko 3.000 eura, pod plaštom “socijalne pomoći“ u 6-mesečnih rata, veteranima Topličkog okruga i da se to isto isplati i borcima Subotice jer je očigledno došlo do diskriminacije po osnovu prebivališta, rekao je Panić.

Da podsetimo, 2008. godine zbog neisplaćenih ratnih dnevnica došlo je do bunta kod boraca Topličkog okruga, koji su radikalizovali aktivnosti i iz mirnih prešli u svakodnevne oštre proteste i blokadu puteva. Država, da bi smirila nemir, pravi jedan presedan, donosi zaključak da im se isplate ratne dnevnice u vidu socijalne pomoći. Sa tim činom država stvara revolt kod svih drugih boraca širom Srbije koji se manifestuje i dan danas.

Prve tužbe ratnih veterana za neisplaćene ratne dnevnice

Ističemo da mi nećemo praviti nemire i blokirati puteve već ćemo civilizovano, mudro i strpljivo čekati i tražiti pravdu legitiminim putevima, navodi dalje u svojoj izjavi Panić.

Ovim putem, Udruženje obaveštava sve borce - ratne veretane, učesnike rata 1999. godine, koji žele da se informišu oko podnošenja tužbe po osnovi diskriminacije radi isplate umanjenih ili neisplaćenih ratnih dnevnica da se jave u Udruženje u Subotici, Ulica Bose Milićević bb ili na telefon 064/548-3111.

U Subotičkom sudu, postoje časne sudije koje sigurno sude po pravdi i koje ne trpe nikakve pritiske sa strane. Samim tim ovo može da bude i pokazatelj da će u državi Srbiji konačno pravda i biti ostvarljiva i da ponovo nećemo morati da idemo da tražimo pravdu u međunarodne instance. Ono što očekujemo je da suđenje bude fer, i da se u naj kraćem roku donese presuda gde je utvrđeno da je došlo do diskiminacije - da borci Subotice i ovog okruga imaju pravo na isplatu umanjenih i punih ratnih dnevnica po osnovu zaključka vlade Republike Srbije iz 2008. godine onako kako je isplaćeno borcima Topličkog okruga, istakao je Panić.

Naša borba za isplatu dnevnica traje već godinama, a podsećam da je sud u Strazburu 2012.  godine doneo presudu u našu korist, ali je posle žalbe države i donošenja Zakona o diskriminaciji, postupak ponovo vraćen na početak – objašnjava advokat Srđan Aleksić iz Niša, koji zastupa interese ratnih veterana. - Borci iz Subotice i drugih gradova diskriminisani su u odnosu na borce iz Prokuplja, Žitorađe i drugih opština Topličkog okruga. Primera radi dva brata, jedan iz Niša, drugi iz Prokuplja, bili su zajedno u rovu, Nišlija nije dobio zaostale dnevnice, dok drugi brat jeste. To je nedopustivo, svi borci imaju ista prava, nadam se da će sud razmotriti sve dokaze, a oni će biti na našoj strani.

Prema procenama, tokom NATO bombardovanja bilo je mobilisano između tri i pet hiljada Subotičana, od kojih mnogi nisu dobili dnevnice.

Izvor: Subotica.com
Tužbe ratnih veterana za neisplaćene ratne dnevnice Tužbe ratnih veterana za neisplaćene ratne dnevnice Tužbe ratnih veterana za neisplaćene ratne dnevnice Tužbe ratnih veterana za neisplaćene ratne dnevnice Tužbe ratnih veterana za neisplaćene ratne dnevnice Tužbe ratnih veterana za neisplaćene ratne dnevnice Tužbe ratnih veterana za neisplaćene ratne dnevnice Tužbe ratnih veterana za neisplaćene ratne dnevnice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 7 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 10536
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.