Komentara: 2
Pregleda: 2887

Prve doze vakcina protiv pneumokoke raspoređene po ambulantama

04.04.2018. u 17:40h
Izvor: Subotica.com
Za potrebe zdravstvenih ustanova na teritoriji Severnobačkog okruga stiglo je 350 doza vakcine protiv pneumokoka, koje su raspoređene u ambulante Doma zdravlja.
Prve doze vakcina protiv pneumokoke raspoređene po ambulantama

Za prvi kvartal, koji će trajati do kraja juna biće obezbeđeno još 400 doza vakcine sinfloriks, dok će tokom prve godine biti distribuirano 3000 doza. Vakcina je prema Pravilniku o imunizaciji obavezna za svu decu rođenu od početka ove godine, a namenjena za decu sa navršenih dva meseca života.

- Vakcina se daje u tri doze a razmak između doza je minimalno mesec dana. Tokom prve godine života deca treba da dobiju tri doze vakcine, a u drugoj godini života treba da dobiju još jednu dozu u vidu revakcine. Namenjena je deci sa navršenih dva meseca. Ukoliko je dete ušlo već u sedmi mesec života dobiće dve doze vakcine, kao i revakcinu nakon pola godine. Ako zbog postojanja privremenih kontraindikacija dete nije primilo vakcinu a ušlo je u drugu godinu života, dete može da primi vakcinu a nakon dva meseca sledi revakcina - kaže dr Nebojša Bohucki, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Subotica.

Pneumokok je veoma raširen mikroorganizam,  koji živi u sluznici nosa i na zadnjem delu grla. Iako sam mikroorganizam obitava kao normalna flora,  u slučaju pada imuniteta zbog bakterijske ili virusne infekcije, može da uzrokuje infekcije u respiratornom traktu, srednjem uhu ili sinusnim šupljinama.

Pneumokok se širi bliskim kontaktom i putem kašlja i kijanja. Bolesti kao što su meningitis i upala pluća mogu da se pojave samo nekoliko dana nakon kontakta.

- Klinički tok je veoma kratak, pa za nekoliko časova može da nastane teška klinička forma bolesti. Zbog toga bolest  može da dovede do smrtnog ishoda i pored upotrebe antibiotika. Smisao vakcinacije zato je da dete primi vakcinu i razvije antitela, te da se na taj način zaštiti od mogućih komplikacija ukoliko dođe do infekcije pneumokokom - dodaje dr Bohucki.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 3 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 2887

Povezana vest

Povezane teme

zavod za javno zdravlje

vakcinisanje

vakcinacija

dr nebojša bohucki

vakcinisanje pneumokoke

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.