Komentara: 0
Pregleda: 2849

Vakcinacija protiv pneumokoka od sledećeg meseca

27.03.2018. u 16:11h
Izvor: Subotica.com
Vakcina protiv bakterije streptokokusa pneumonije, odnosno pneumokoke trebalo bi da počne sledećeg meseca, kaže dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica. Ovo će biti peta obavezna vakcina u kalendaru imunizacije, kojom će se deca zaštititi od ukupno 11 različitih bolesti.
Vakcinacija protiv pneumokoka od sledećeg meseca

Novim Pravilnikom o imunizaciji, vakcina protiv bakterije streptokokusa pneumonije, odnosno pneumokoke, obavezna je za decu koja su rođena od 1. januara ove godine. Dr Nebojša Buhocki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica, kaže da je reč o mikroogranizmu koji se u brisu zdrave dece može pronaći u oko 50 odsto slučajeva, a ponekad i više.

- Pneumokok uopšte nije redak, već je određeno vreme svako od nas nosilac ove bakterije, a da pri tome ne oboli, što je takozvano zdravo kliconoštvo. Međutim, problem nastaje kada dođe do pada imuniteta, što ovi mikroorganizmi iskoriste da se namnože i prodru u naš organizam. Tada više nemamo kliconoštvo, već aktivan prodor u unutrašnost, zbog čega mogu da nastanu teške kliničke slike poput sepse, upale pluća ili zapaljenja moždanih omotača. To su samo tri kliničke manifestacije kao komplikacije ove bolesti koje mogu životno da ugroze, a pored toga moguća je i upala srednjeg uha. Zato je smisao imunizacije da blagovremeno storimo antitela i na taj način zaštitimo decu - kaže dr Bohucki, objašnjavajući da iako se ova bakterija može lečiti antibioticima, zbog veoma brzog kliničkog toka, u svega nekoliko časova može da dovede do teške kliničke slike, kada je kasno za lečenje.

Vakcinacija protiv pneumokoka od sledećeg meseca

Imunizacija je predviđena u prve dve godine života deteta, a započinje nakon navršenih dva meseca i jedan dan.

- Ulaskom u treći mesec se započinje imunizacija sa tri doze vakcine, a revakcinacija se vrši godinu dana nakon poslednje doze. Ukoliko je dete napunilo šest meseci, onda dobija dve doze i revakcinu za godinu dana. Međutim, ukoliko je dete tek u drugoj godini života došlo da primi vakcinu, ono će dobiti samo jednu dozu i revakcinu za godinu dana. Zbog toga je ova vakcina prvenstveno namenjena deci koja su rođena od 1. januara ove godine - ističe epidemiolog, dodajući da se od kontraindikacija jedino može pojaviti trajna teža alergijska reakcija, koja je veoma retka.

Vakcina protiv bakterije streptokokusa pneumonije biće peta obavezna vakcina u kalendaru imunizacije. Dosadašnje četiri, BCG, Pentaksim, MMR i vakcina protiv hepatitisa B, štite od ukupno 10 različitih bolesti, dok će se uvođenjem pete vakcine, deca zaštititi i od pneumokoka.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 2849

Povezana vest

Povezane teme

zavod za javno zdravlje

vakcinisanje

vakcinacija

dr nebojša bohucki

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.