Komentara: 0
Pregleda: 3081

"Prva dama čembala" Smiljka Isaković nastupa u Velikoj većnici

05.10.2019. u 15:45h
Izvor: Subotica.com
Smiljka Isaković, u zemlji i inostranstvu poznata kao "prva dama čembala", nastupiće u ponedeljak, 7. oktobra, u Velikoj većnici Gradske kuće, s početkom u 20 časova. Ulaz za sve ljubitelje muzike za čembalo, kao i umetničke muzike je besplatan.
"Prva dama čembala" Smiljka Isaković nastupa u Velikoj većnici

Isaković će pred subotičkom publikom izvesti program pod nazivom "Vremeplov", jer će se na repertoaru naći dela od Henrija VIII do Teodorakisa. Instrument koji svira je istorijska kopija flamanskog čembala radionice braće Rukers iz 1637. godine, koje je oslikao akademski slikar Predrag Peđa Todorović prema flamanskim uzorima iz 17. veka.

Smiljka Isaković, koju inostrana i naša stručna kritika naziva "kraljicom čembala" i "prvom damom čembala", magistrirala je dva instrumenta, klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i Konzervatorijumu "Čajkovski" u Moskvi, i čembalo na Kraljevskom Konzervatorijumu u Madridu. Doktorirala je na primeni menadžmenta u muzičko-scenskim umetnostima.

Nastupala je širom Evrope, u Sjedinjenim Američkim Državama, Južnoj Americi, na Islandu i Kubi, uvek sa odličnim kritikama. U bivšoj Jugoslaviji je redovno svirala na svim velikim festivalima, a sada i širom Srbije, noseći svoje čembalo.

Nosilac je prestižne međunarodne Masarikove nagrade za umetnost, koju je pre nje za muziku dobio Lučiano Pavaroti. Priznanje "Međunarodni muzičar 2003." dobila je u Kembridžu u Velikoj Britaniji, a 2005. godine ponela je Zlatnu značku Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture. Nagradu grada Beograda za koncert "Osu se nebo zvezdama" posvećen Stevanu Mokranjcu i Velikom ratu, dobila je 2015. godine, dok je godinu dana kasnije ponela godišnju nagradu Udruženja muzičkih umetnika Srbije za koncert posvećen Ćirilu i Metodiju. Vukovu nagradu dobila je 2018. godine, kao i Nagradu za životno delo Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Kompletan repertoar pogledajte u povezanom dešavanju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3081

Povezano dešavanje

Povezane teme

koncert

koncert u velikoj većnici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.