Komentara: 5
Pregleda: 5323

Prošle godine sklopljeno nešto više od 400 brakova

06.01.2021. u 13:40h
Izvor: Subotica.com
Tokom 2020. godine u Subotici je zaključeno 417 brakova, što je za 180 venčanja manje u odnosu na prethodnu godinu. Prošle godine je otkazano čak 121 venčanje, a uz epidemiološku situaciju, razlozi su bili finansijske prirode i uslovi pod kojima se ceremonija sklapanja braka odvijala.
Prošle godine sklopljeno nešto više od 400 brakova

Odmah po proglašenju vanrednog stanja i epidemije korona virusa u našoj zemlji, počela su i prva otkazivanja venčanja, priča nam Aranjka Kobrehel, zamenica matičara na knjizi venčanih, ali je većina mladenaca, u nadi da će epidemija biti kratkog veka, svoje termine pomerila na leto i jesen. Rezultat toga bio je da su matičari u aprilu zaključili svega pet brakova, što je nezapamćeno, ističe naša sagovornica.

- Gotovo cela godina nam je protekla u tome da se venčanja pomeraju, a potom otkazuju. Početkom jula, kad je bila teža epidemiološka situacija, dosta venčanja je otkazano i kako se približavao termin, tako su mladenci odustajali. Pri tome, imali smo mnogo mladenaca koji su u inostrantsvu i koji su želeli ovde da organizuju svadbu, ali nisu znali da li će moći da dođu, tako da je zaista veliki broj venčanja otkazan - objašnjava Kobrehel.

Prošle godine sklopljeno nešto više od 400 brakovaUz epidemiju, razlozi za otkazivanje bili su i finansijske prirode, jer je dosta mladenaca ostalo bez posla, ali i zbog nemogućnosti da se venčanje održi onako kako su želeli.

- Mnogi mladenci žele svadbu, a bilo je situacija da smo u Velikoj većnici obavili venčanje sa četvoro prisutnih, samo mladenci i svedoci. Dakle, prethodna godina je zaista bila potpuno drugačija i za nas, najviše venčanja je obavljeno u prisustvo 10 ili 30 ljudi, a jedino je u junu bilo dozvoljeno više, prvo 50, pa do 70 ljudi u Velikoj većnici - dodaje Kobrehel.

Prošle godine sklopljeno nešto više od 400 brakovaOno što se u godini za nama nije menjalo, jeste prosečna starost mladenaca, koja je za muškarce 35, a za žene 32 godine života prilikom ulaska u bračnu zajednicu. Prethodne godine su zaključena i tri braka između maloletnih lica, što je za jedan više u odnosu na 2019. godinu.

MULTIETNIČKA SREDINA - Mešoviti brakovi činili su gotovo polovinu, tačnije 198, od ukupno zaključenih brakova u prošloj godini, što oslikava lepotu našeg grada i njegove multietičnosti. Najčešći su bili srpsko-mađarski, srpsko-hrvatski, hrvatsko-mađarski i srpsko-bunjevački brakovi, a takođe je zaključeno i 30 brakova između Subotičana i stranih državljana, pretežno iz susednih zemalja, ali i iz Velike Britanije, Belgije, Poljske, Ukrajine, Rusije, Turske, Sirije, Tajlanda, Filipina i Brazila. Naši sugrađani zaključivali su brakove i u inostranstvu. Takvih brakova je prošle godine bilo 74, a uz države regiona, zemlje u kojima su venčanja obavljena su Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeni Arapski Emirati, Švajcarska, Palestina, Italija, Nemačka, Velika Britanija, Irak, Danska, Švedska, Austrija i druge.

Matičari ove godine još nisu sklopili nijedan brak, a prvi će se zaključiti u subotu, 9. januara, kada su zakazana tri venčanja. Iako je knjiga za zakazivanje termina otvorena krajem prošle godine, iz Matične službe poručuju da je do sada rezervisano svega 95 termina, što je takođe mnogo manje nego prethodnih godina, ali da su i dalje najtraženiji meseci za venčanje maj i avgust.

- Mladenci nas zovu i pitaju da li je dovoljno da samo olovkom upišemo termin, na šta mi odgovaramo naravno, jer smo svi morali da se naviknemo na drugačiju i dosta neizvesnu stvarnost, stoga moramo i da radimo u drugačijem režimu. Ipak, mislim da ove godine neće biti toliko otkazanih venčanja, jer su se mnogi mladenci baš zbog epidemiološke situacije odlučili da se venčaju ove godine, ali još uvek je prisutna ta rezervisanost sa njihove strane, što se i vidi u broju do sada rezervisanih termina - poručuje Kobrehel.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 3 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 5323
Povezane teme

matičar

subotička venčanja

venčanja

venčanje

subotica venčanja

matična služba

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.