Komentara: 10
Pregleda: 5141

Proslava Spasovdana

29.05.2014. u 15:22h
Izvor: RTV City
Vaznesenje Hristovo ili Spasovdan slavi se kao slava subotičkog pravoslavnog naroda 40 dana nakon Vaskrsa. Po hrišćanskom verovanju, vaskrsenjem je Hrist pokazao da je jači od smrti i 40 dana kasnije javio se svojim učenicima poručivši im da idu svetom i propovedaju Jevanđelje. Time su oni mogli preneti Hristovu veru u svet i ljude spasavati u veri – odatle i naziv Spasovdan. Podignutih ruku Hristos je učenike blagoslovio nakon čega se uzneo na nebo i tako se završivši delo spasenja vratio Bogu na nebesima. Slava je u Subotici kao i u drugim gradovima obeležena liturgijom i litijom koja je prošla centrom grada.
Proslava Spasovdana

„Litija je sastavni deo svake crkvene slave. To je trebalo uvek da bude, na žalost, od Drugog svetskog rata do pre koju godinu je nije bilo jer nismo imali uslove ili je bilo zabranjeno. Sada se trudimo da svoju radost kroz grad podelimo, da je prenesemo i da je svima saopštimo i da taj impuls radosti svog srca preselimo u srca svih dobronamernih ljudi, hrišćana ali i nehrišćana, svih onih koji umeju da razumeju radost“, rekao je otac Dragan Stokin, starešina Hrama Vaznesenja Gospodnjeg

„Ovo je nešto što je tradicija i trebalo bi da bude u svim mestima, crkvama, opštinama. Sadašnji crkveni odbor doneo odluku u kojoj smo svi učestvovali i želimo svoj običaj da sprovodimo bez želje da nekom nešto namećemo. Ovo je običaj SPC i prvoslavnog naroda i to treba da sprovodi i da radi onaj ko veruje“, izjavio je Milenko Tanasić, predsednik Crkvenog odbora.

Izvor: RTV City
Obeležavanje Slave hrama Vaznesenja Gospodnjeg - Spasovdana (litija kroz grad) Obeležavanje Slave hrama Vaznesenja Gospodnjeg - Spasovdana (litija kroz grad) Obeležavanje Slave hrama Vaznesenja Gospodnjeg - Spasovdana (litija kroz grad) Obeležavanje Slave hrama Vaznesenja Gospodnjeg - Spasovdana (litija kroz grad) Obeležavanje Slave hrama Vaznesenja Gospodnjeg - Spasovdana (litija kroz grad) Obeležavanje Slave hrama Vaznesenja Gospodnjeg - Spasovdana (litija kroz grad) Obeležavanje Slave hrama Vaznesenja Gospodnjeg - Spasovdana (litija kroz grad) Obeležavanje Slave hrama Vaznesenja Gospodnjeg - Spasovdana (litija kroz grad)
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 5141
Povezane teme

spasovdan

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.