• Pregleda: 5286

Proširuje se Bajsko groblje

Na današnjoj sednici Skupštine grada usvojena je Odluka o izradi plana detaljne regulacije za proširenje Bajskog groblja na prostor jugozapadno od postojećeg groblja do Ulice Frana Supila. Ovom odlukom, kojom će Bajsko groblje biti prošireno za deset hektara, počeće rešavanje velikog problema sa nedostatkom prostora za sahranjivanje.
Foto: Ilustracija (arhiva)
Proširuje se Bajsko groblje

Iako je ova odluka doneta jednoglasno, Jene Maglai, predsednik odborničke grupe Pokreta za građansku Suboticu, izneo je primedbe da nisu u potpunosti rešeni imovinsko-pravni odnosi za kupovinu zemljišta nekadašnjeg „AS trade“. Takođe, primedbu je imao i na stepen izgrađenosti.

- Plan za centralno groblje odavno postoji i na njemu se ništa ne radi, a sada se pravi plan za zemljište koje je u tuđem vlasništvu. Takođe, smatramo da je 14 metara kvadratnih za svako grobno mesto veliki luksuz za građane i da je trebalo biti skromniji, da to bude dostupno svima – rekao je za govornicom Maglai.

Prema rečima Vesne Prćić, direktorke JKP „Pogrebno“, sva neophodna procedura je ispoštovana, a ovim će se na najadekvatniji način rešiti problem nedostatka prostora.

- Još 1983. godine u GUP unet je plan za centralno groblje, ali se od tada ništa nije radilo. Proširili smo groblje na Paliću, proširena su i u Aleksandrovu i Dudovoj šumi, ali to su groblja koja pripadaju crkvama. Ovo je idealna prilika da se Bajsko groblje proširi, jer se zemljište naslanja na groblje, a pritom je kompletno infrastrukturno opremljeno i ograđeno – objašnjava Vesna Prćić. - Subotica će tako dobiti prvo parkovsko groblje, sa dovoljno zelenila i prostora za nove sahrane. Imaće i kolumbarijum i rozarijum za polaganje urni, iz ulice Frana Supila dobićemo 99 parking mesta, osam će biti u samom groblju, tako da ćemo rešiti i veliki problem parkiranja naročito za vreme velikih praznika.

Odluka o sahranjivanju i grobljima, koja bi vratila privatnim pogrebnicima deo delatnosti koje su izgubili prethodnom Odlukom, iako je bila na dnevnom redu, na početku zasedanja Skupštine je skinuta, uz obrazloženje da je Vlada Srbije usvojila novu uredbu o obavljanju komunalne delatnosti, te da ih je neopohodno uskladiti. Opozicija je inače podnela čak 17 amandmana na ovu Odluku.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

22
Realan Odgovori
"Prosto me je sramota koliko nam dobro ide"
REALAN
Nisam naveo autora citata, pošto je to moj originalni citat. Pišem memoare, i počeću ih sve češče objavljivati ovde.
REALAN ORIGINAL
Prvi komentar je moj, drugi je pisao kradljivac mog nicka. Zbog toga ubuduće pišem pod nickom Realan Original. Original je jedan, ostalo su neuverljive kopije.
Obmana
Nerealni ste
Safet
Obmanu ti ste i ne realni
REALAN ORIGINAL STVARNO SIGURNO
Mnogo su neozbiljni svi koji ovde komentarišu.
Aksentije Topalovic Odgovori
U Srbiji su samo groblja ponela.U vreme mandata onoga sto mu je to profesija nije bilo "ovakvih investicija".Mozda bi ga trebalo dici iz bajcetinskog sarkofaga iz crkve u koju je polozen politicki da se ponovo reaktivira,jer su ovi nadmasili ucitelja.
Lela Odgovori
Baš lepo! Imaćemo "luksuzno" groblje, ko u amer. filmovima. Narod sve sirotiji groblje sve modernije i verovatno skuplje sahranjivanje. Ne znam hoće li i to "tako lepo" održavati kao postojeća.
Alen Odgovori
Mogli bi umesto pozorista da stave novo groblje. Moze i na mestu klizalista, Dudove sume i komplet park na Prozivci. Sve su to idealna mesta za groblje. E da, pored Boss-a ne bi bilo lose.
topalovic
Nemoj Boss da nam diras,on nas jedini sahranjuje.
drapo Odgovori
@ REALAN
Opet ti, na svakom si gov.etu poklopac !!! Radiš li ti nešto ili se samo baviš muzikom tj. sviraš ku.cu ?!? Idi na taj tvoj zapad i nemoj da nas smaraš više !!!
Petar Lakovic Odgovori
Само је смрт сигуран посао!
XXX Odgovori
Ovo je prostorno planiranje naših vlasti.
Nada Odgovori
14 m2 sta ce tolike parcele,da bi vise naplatili!!!Nece valjda pokojnicima dizati kapele?!
jole Odgovori
koliko će se platiti tikvi za as ,to je pitanje.a drugo pitanje ako je skupljeno 15000 potpisa zašto skupština ne raspravlja o tome.
Marija Odgovori
"...Subotica će tako dobiti prvo parkovsko groblje, sa dovoljno zelenila...", idealno za skrivanje tih osoba koja groblja, pogotovo Bajsko groblje posećuju da bi našli neku žrtvu koju mogu opljačkati. Malo više voditi računa o sigurnosti osoba koja na groblja idu, jer im tamo leži neko drag. Ne jednom je već bilo reči o opasnostima i nedelima zlih ljudi, ali ništa nije preduzeto u vezi sa time, ja još nikada ni jednu patrolu nisam videla. Plaćamo dosta poreza, zašto ovaj grad kažnjava poštene, a brani nepoštene neplatiše, jer oni verovatno ni porez ne plaćaju, ali primaju raznorazne pomoći, ali i pored toga pljačkaju sirotije od sebe.
Milan Odgovori
Sta reci a ne zaplakati? Luksuzno ja ne vidim nista luksuzno u tome. Njima je ocigledno luksuz kad neko umre uzmo tolke pare i cao zdravo! Njih ne zanima da neko nema za pristojnu sahranu. SRAMOTA TOLIKO OD MENE!!
Sajko Odgovori
Bolje da se plate dignu nego sto se groblje pravi.
Sting Odgovori
Napredak je evidentan.
Groblja se šire.
Mladi koja odlaze svakako će umirati u drugim državama. Ovi koji ostanu uživaće u prostranim grobnim mestima.
Niste sposobni ništa uraditi jer ste polusvet neškolovane bitange. Uživajte u prelima svih naroda i narodnosti i spremajte se za sahrane jer posla svakako imati nećete...
kojot Odgovori
Отворити нове фуруне и неће бити потребе да се гробља проширују.
Pera Odgovori
Kremiranje ,zatim prasina u biosaksije i svi da izrastemo u drvece.Kakvo sirenje groblja i nasih leasina po celoj Subotici.Bacanje para i prostora na neke grobnice i zakupe.
nja89 Odgovori
nebuloze...umesto da naprave krematorijum-na prigradskom naselju i da se postepeno radi ono sto se radi u celo svetu vec odavno,kremiranje je logicnije i, ekonomicnije- manje mesta je potrebno za urne za razliku od grobnica...ali ne,tu ne moze da se ugradi i Kurta i Murta- pocev od prosirivanja groblja pa sveda do samog cina sahrane..
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.