Komentara: 22
Pregleda: 7481

Proširuje se Bajsko groblje

22.02.2018. u 15:54h > 17:25
Izvor: Subotica.com
Na današnjoj sednici Skupštine grada usvojena je Odluka o izradi plana detaljne regulacije za proširenje Bajskog groblja na prostor jugozapadno od postojećeg groblja do Ulice Frana Supila. Ovom odlukom, kojom će Bajsko groblje biti prošireno za deset hektara, počeće rešavanje velikog problema sa nedostatkom prostora za sahranjivanje.
Proširuje se Bajsko groblje

Iako je ova odluka doneta jednoglasno, Jene Maglai, predsednik odborničke grupe Pokreta za građansku Suboticu, izneo je primedbe da nisu u potpunosti rešeni imovinsko-pravni odnosi za kupovinu zemljišta nekadašnjeg „AS trade“. Takođe, primedbu je imao i na stepen izgrađenosti.

- Plan za centralno groblje odavno postoji i na njemu se ništa ne radi, a sada se pravi plan za zemljište koje je u tuđem vlasništvu. Takođe, smatramo da je 14 metara kvadratnih za svako grobno mesto veliki luksuz za građane i da je trebalo biti skromniji, da to bude dostupno svima – rekao je za govornicom Maglai.

Prema rečima Vesne Prćić, direktorke JKP „Pogrebno“, sva neophodna procedura je ispoštovana, a ovim će se na najadekvatniji način rešiti problem nedostatka prostora.

- Još 1983. godine u GUP unet je plan za centralno groblje, ali se od tada ništa nije radilo. Proširili smo groblje na Paliću, proširena su i u Aleksandrovu i Dudovoj šumi, ali to su groblja koja pripadaju crkvama. Ovo je idealna prilika da se Bajsko groblje proširi, jer se zemljište naslanja na groblje, a pritom je kompletno infrastrukturno opremljeno i ograđeno – objašnjava Vesna Prćić. - Subotica će tako dobiti prvo parkovsko groblje, sa dovoljno zelenila i prostora za nove sahrane. Imaće i kolumbarijum i rozarijum za polaganje urni, iz ulice Frana Supila dobićemo 99 parking mesta, osam će biti u samom groblju, tako da ćemo rešiti i veliki problem parkiranja naročito za vreme velikih praznika.

Odluka o sahranjivanju i grobljima, koja bi vratila privatnim pogrebnicima deo delatnosti koje su izgubili prethodnom Odlukom, iako je bila na dnevnom redu, na početku zasedanja Skupštine je skinuta, uz obrazloženje da je Vlada Srbije usvojila novu uredbu o obavljanju komunalne delatnosti, te da ih je neopohodno uskladiti. Opozicija je inače podnela čak 17 amandmana na ovu Odluku.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 22
Pregleda: 7481

Povezana vest

Povezane teme

jene maglai

jkp pogrebno

vesna prćić

groblje

bajsko groblje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.