Komentara: 7
Pregleda: 3654

Proširenje Bajskog groblja rešiće problem sahranjivanja u Subotici na duži period

11.04.2018. u 16:10h
Izvor: Subotica.com
Na poslednjoj redovnoj sednici Skupštine grada doneta je Odluka o izradi plana detaljne regulacije za proširenje Bajskog groblja za 10 hektara, na prostoru jugozapadno od postojećeg groblja do ulice Frana Supila. Direktorka JKP "Pogrebno" kaže da je Plan prošao rani javni uvid, te da očekuje da će za dva do tri meseca konačno rešenje za proširenje Bajskog groblja biti ponovo pred odbornicima u Skupštini, ovog puta na usvajanje.
Proširenje Bajskog groblja rešiće problem sahranjivanja u Subotici na duži period

Kako je rani javni uvid u prvobitnu verziju Plana detaljne regulacije prošao bez primedbi i sugestija, Služba za urbanizam pri preduzeću za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje započela je izradu konačnog rešenja za proširenje Bajskog groblja.

- Trenutno se izrađuje detaljan Plan, koji će se ponovo objaviti na javni uvid, a nakon razmatranja svih pristiglih primedbi i sugestija, pojaviće se na Skupštini, pred odbornicima na usvajanje. Predviđeno je da za dva do tri meseca ceo postupak bude gotov, te kada se Plan usvoji, stvoriće se svi preduslovi za zaključenje ugovora, koje obavlja isključivo Grad Subotica sa vlasnikom parcele. Nakon toga, parcela će biti predata našem preduzeću na korišćenje, tako da očekujem da ćemo to kraja godine imati ugovor i da ćemo započeti barem prve, osnovne radove - kaže Vesna Prćić, direktorka JKP "Pogrebno".

Proširenje Bajskog groblja rešiće problem sahranjivanja u Subotici na duži period

Proširenjem Bajskog groblja za 10 hektara, rešiće se dugogodišnji problem sa nedostatkom prostora za sahranjivanje. Prema rečima direktorke preduzeća, Studija o izvodljivosti razvijanja ovog projekta, koja je rađena pre Plana detaljne regulacije, predvidela je razvijanje oko 12.000 grobnih mesta.

- Veći deo je planiran za izgradnju grobnica, a pošto se u grobnice sahranjuje najmanje četiri pokojnika istovremeno, to znači da će moći decenijama da služe za sahranu pokojnika u okviru jedne porodice. Za rake je predviđeno nešto manje prostora, a načelno je i tu predviđeno dubinsko sahranjivanje, jedan pokojnik na drugog, bez obzira na to da li je u međuvremenu proteklo 10 godina. S obzirom na to da se u poslednje vreme sve više povećava broj kremacija, po prvi put u Subotici predviđen je veći broj kolumbarijuma i rozarijuma, odnosno parternog i zidnog polaganja jedne ili četiri urne u jedan kolumrabijum ili rozarijum. To je ono što je planiramo, a koliko će biti na kraju, znaćemo tek nakon izrade Plana i glavnog projekta - objašnjava Prćić.

Proširenje Bajskog groblja rešiće problem sahranjivanja u Subotici na duži period

Osim toga, Bajsko groblje biće prvo parkovsko groblje u Subotici, jer će parcela biti ozelenjenja, sa drvoredima oko pristupnih staza i puteva.

- Na tom prostoru već postoje prateći objekti, a takođe je ozelenjeno, jer osim trave postoje i mnoga drveća. Ono što je osnovna intencija, jeste da se nijedno drvo ne izvadi, već da pristupne staze i putevi budu sa drvoredima. Samo uređenje unutar parcele desiće se nešto kasnije, u skladu Planom i glavnim projektom, koji će predvideti koje biljke ćemo saditi, koje visine i slično. Mislim da u Subotici nismo imali priliku da na ovakav način proširujemo groblje gotovo 100 godina. Sva proširenja su bila na susedna dvorišta ili na susedne njive, a sada imamo jedan kompleks na kojem ćemo razviti parkovsko groblje - zaključuje Prćić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 2 nedelje
Komentara: 7
Pregleda: 3654

Povezana vest

Povezane teme

jkp pogrebno

pogrebno preduzeće

vesna prćić

bajsko groblje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.