Komentara: 0
Pregleda: 1971

Promovisan muzejski godišnjak "Museion"

22.04.2016. u 15:51h
Izvor: Subotica.com
U Gradskom muzeju Subotica juče je predstavljen trinaesti broj godišnjaka "Museion". U časopisu su objavljeni radovi muzejskih stručnjaka koji se bave temama iz oblasti arheologije, istorije, etnologije, istorije umetnosti, restauracije i biologije.
Promovisan muzejski godišnjak "Museion"

Čitaoci mogu da pročitaju radove pod nazivom Razvojni defekti na aksijalnom skeletu žene sa srednjovekovnog nalazišta Kaponja-Tavanku Nede Dimovski, kustosa arheologa, članke istoričara, muzejskog savetnika, Mirka Grlice Novi slojevi sećanja. Drugačiji pogledi na Suboticu u vreme gradnje palate Rajhl i Bunjevačka školska zadruga.

Poslednji pokušaj otvaranja škole na maternjem jeziku za bunjevačku decu u austrougarskoj Subotici. Slede radovi dr Arpada Papa, etnologa antropologa Zapisnici etnografsko-istorijske komisije Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kao i rad Svakodnevni život u zaleđu regrutne oblasti 86. carskog i kraljevskog puka. Ljubica Vuković Dulić, viši kustos, istoričar umetnosti bavila se plakatima Đerđa Boroša koji su ujedno i nova kolekcija u zbirci primenjene umetnosti Gradskog muzeja. Slikarsku tehniku baroknih majstora na primerima restauriranih oltarnih slika iz katoličkih crkava u Vojvodini objavila je dr Žužane Korhec Pap, slikar restaurator.

Promovisan muzejski godišnjak "Museion"

U Museionu 13 objavljen je i rad Ištvana Huloa, biologa pod nazivom Monitoring faune ptica na području potencijalnog vetroparka Kanjiža. Stručni godišnjak Museion jedan je od retkih, a možda i jedini časopis u zemlji koji se objavljuje na četiri jezika – rekao je Ištvan Hulo, direktor Muzeja na predstavljanju časopisa. O radovima su govorili recenzenti Agneš Ozer i Gordana Prčić Vujnović, a iz Gradskog muzeja Subotica dr Olga K. Ninkov i dr Gabrijela Lovas Kajdoči.

Museion 13 može se kupiti u Gradskom muzeju Subotica (Trg sinagoge 3), Gradskoj suvenirnici. (Trg slobode 1) i u Književnom klubu Liberlija (B. Radića 3).

Izvor: Subotica.com
Promocija časopisa Gradskog muzeja Subotica Promocija časopisa Gradskog muzeja Subotica Promocija časopisa Gradskog muzeja Subotica Promocija časopisa Gradskog muzeja Subotica Promocija časopisa Gradskog muzeja Subotica Promocija časopisa Gradskog muzeja Subotica Promocija časopisa Gradskog muzeja Subotica Promocija časopisa Gradskog muzeja Subotica
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1971
Povezane teme

gradski muzej

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.