• Pregleda: 4145

Promocija monografije Dragoljuba Kojčića i otvaranje izložbe Damjana Đakova

U četvrtak, 5. novembra, u 19 časova u Srpskom kulturnom centru "Sveti Sava" održaće se otvaranje samostalne izložbe slika Damjana Đakova i promocija monografije Dragoljuba Kojčića "Streets and colours of time".
Promocija monografije Dragoljuba Kojčića i otvaranje izložbe Damjana Đakova

Samostalna izložba slika Damjana Đakova

Damjan Đakov rođen 22. januara 1959. godine u Beogradu. Po završetku Akademije likovnih umetnosti u Beogradu, osamdesetih godina, odlazi u Italiju, prvo u Pizu, potom u Viaređo i Modenu, gde se sreće sa radom savremenih italijanskih umetnika (Tansavangardia, Hipermanirizam....) koji su vratili slikarstvo u centar umetničkog interesovanja citirajući iskustva i dela iz prošlosti. Iako se nije uklapao u pomenute pokrete, imao je mnogo dodirnih tačaka sa njima i razvio je osobeni prepoznatljivi stil. Za razliku od italijanskih slikara koji su to bazirali na svojoj prošlosti, Damjan je izvlačio svoje stilizacije i pojednostavljenja inspirisan fresko slikarstvom i ikonama iz srpske tradicije. Taj izraz je kombinovao sa modernim izrazom pop kulture i uticajima modernih medija.

Promocija monografije Dragoljuba Kojčića "Streets and colours of time"

Svojevrsni esej Dragoljuba Kojčića, autora teksta, inspirisanog umetničkim dometima našeg, svetski proslavljenog slikara, Damjana Đakova, saopštava nam, svu strast uzbudljivog i neponovljivog stvaralačkog perioda autora slika od njegovog detinjstva do danas. Pobuđujući tim samog slikara da se autorski uključi u nastanak knjige i pribavi veliku količinu foto materijala, kojim je vizuelno dokumentovan ovaj poduhvat, opisao je, sada već na drugi žanrovski način, ambijente i okolnosti u kojima su dela nastajala. Na kraju se pridružuje i grafički urednik, Aleksandar Saša Radovanović koji likovno stilizuje i grafički oblikuje knjigu, koristeći originalna rešenja medija u kome će se izvesti knjiga.

Izložba i promocija monografije održaće se u četvrtak od 19 časova u SKC "Sveti Sava", Trg republike 16. Ulaz je besplatan, a broj mesta je ograničen. Ne propustite priliku da pogledate izložbu umetnika koji je dosada sa svojim slikama izlagao u svom rodnom Beogradu, a posle našeg grada izlagaće u Londonu, Parizu i drugim evropskim metropolama.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

2
ziza Odgovori
Slike umetnika govore razumljivim,univerzalnim jezikom. Namece se pitanje,za koje govorno podrucje je namenjena monografija?
Kaspija Odgovori
Danas je na televiziji Pink objašnjeno da je "Streets and Colours of Time" jedinstveni naziv izložbe koja će biti organizovana širom sveta. A knjiga je na srpskom jeziku i ćirilici.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.