Komentara: 0
Pregleda: 805

Promocija knjige vizuelne poezije "Teško u glavi" i izložba "signal-iza-C-i-JA" u Savremenoj galeriji

18.08.2021. u 10:15h
Izvor: Subotica.com
U multimedijalnoj sali Savremene galerije Subotica u četvrtak, 19. avgusta, održaće se promocija knjige vizuelne poezije "Teško u glavi" autora Vladimira Milojkovića, s početkom u 19 časova. Uz razgovor sa umetnikom, biće predstavljena i mala izložbena postavka radova pod nazivom "signal-iza-C-i-JA", koje Milojković koristi u svom vizuelno-književnom izrazu.
Promocija knjige vizuelne poezije "Teško u glavi" i izložba "signal-iza-C-i-JA" u Savremenoj galeriji

Vladimir Milojković je rođen 1978. godine u Subotici. Završio je akademske studije iz pedagogije vizuelne umetnosti i specijalizovao se za rad sa decom sa autizmom na Pedagoškom fakultetu u Somboru. Objavio je dve knjige poezije "Razgovor sa Hertom" (SKC Kragujevac, edicija "Prvenac", 2014) i "Teško u glavi" (Presing, Mladenovac, edicija "Pod presom", 2020). Pre godinu dana postao je sertifikovani umetnički performer na osnovu završnog rada za Kulturni centar "Nektan Art" iz Pančeva, za umetnički performans "Alphabet der Angst".

Početkom 2016. godine u Savremenoj galeriji Subotica izveo je umetnički performans "Teško u glavi", a u avgustu 2019. godine održana je prva samostalna izložba kolaža i vizuelne, signalističke poezije "signal-iza-C-i-JA" u maloj galeriji CK13 u Novom Sadu. Od 2020. godine, izložba se može pogledati i kao onlajn postavka galerije Greta u Zagrebu. Značajne su mu i izložbe umetničke fotografije i videa "Aberration" u okviru Festivala "Hrizantema", kao i učešće na internacionalnoj izložbi "100 years of DADA" u Splitu, obe održane 2016. godine.

Dobitnik je mnogih nagrada za pisanje i vizualnu umetnost, među kojima su specijalna nagrada "Branislav Čeganjac" 2012. godine na konkursu za najlepšu ljubavnu pesmu Doma kulture iz Ivanjice, pohvala za poeziju na konkursu Gradske narodne biblioteke iz Zrenjanina "Ulaznica" 2013. godine, prva nagrada za kratku priču časopisa "AKT" iz Valjeva 2020. godine i mnoge druge. Nagrađen je i za neobjavljeni rukopis, za treću zbirku poezije "U kući od ljudske kože" (2021) na Presingovom 7. konkursu.

Zastupljen je na internacionalnim kompilacijama audio-zvučne poezije "Huellkurven 5" (Austrija, 2016) i "MATLIT 5.1" (Portugalija, 2017) pod pseudonimom Vladimir Vladda Miloykovitch i objavljivan u časopisima "Libartes", "Fantom Slobode", "Čovjek Časopis", kulturnom dodatku "Beton" dnevnog lista "Danas" (2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021), te zajedničkim zbirkama radova "Radovi u Kući" (2012), "na ulici gaze bose ljude" (2013) i "Možda je ovo mesto moje?" (2020) u saradnji sa učesnicima radionica i književnih kolonija "Pisalište" Omladinskog centra CK13 iz Novog Sada. Zastupljen je u zbornicima angažovane i poezije socijalne tematike "Do zuba u Vremenu" (2014) i "REZ" (2016), kao i zbornicima eksperimentalnih, signalističkih radova "Magija signalizma" (2016) i "Vizije signalizma" (2017), zbirci kratkih priča "priče iz izolacije" (Makart, 2020).

Od aprila 2021. godine, na Svetski dan knjige i prevodilaštva, zvanično je postao član Engleskog PEN centra. Živi i radi na relaciji London – Subotica.

Moderator večeri biće Jasmina Jovančić Vidaković, muzejska edukatorka i viša kustoskinja Savremene galerije Subotica, iz koje posetioce mole da čuvaju sebe i druge nošenjem zaštitnih maski i poštovanjem propisanih mera zaštite prilikom posete ovom događaju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 meseca i 6 dana
Komentara: 0
Pregleda: 805
Povezane teme
promocija knjige izložba savremena galerija subotica
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.