Komentara: 24
Pregleda: 25531

Promenjen način oporezivanja poljoprivrednog zemljišta

15.02.2014. u 16:59h
Izvor: RTV Yueco
Poljoprivrednici koji imaju zemljište u svom vlasništvu od ove godine plaćaće mnogo veći porez u odnosu na prethodni period. Do prošlogodišnjih izmena zakona o oporezivanju, porez na zemljište je bio toliko mali da je bilo neisplativo štampati rešenja i slati uplatnice, a od ove godine poljoprivrednici će za najbolje zemljište plaćati 3.270 dinara poreza po hektaru, dok će porez na lošije zemljište biti upola manji. Poljoprivrednici, kao i svi ostali vlasnici nepokretnosti, moraju da podnesu poresku prijavu, a rok za taj posao, koji je bio kraj marta, najverovatnije će biti produžen do kraja juna.
Promenjen način oporezivanja poljoprivrednog zemljišta

Porez na poljoprivredno zemljište do sada se nije ni utvrđivao. Naime, osnovica za oporezivanje je bila petostruki katastarski prihod, koji je bio toliko mali da je bilo neisplativo štampati uplatnice i slati ih na adrese poljoprivrednika. Od ove godine, izmenama zakona, poljoprivrednici će biti u obavezi na plaćaju porez čija se osnovica utvrđuje na osnovu površine po zonama, odnosno klasama. Oporezivaće se svaka površina veća od 10 ari, i to 3.270 dinara po hektaru zemljišta od prve do treće klase, a 1.635 dinara po hektaru zemljišta od 4. do 8. klase. Kada se na ovo doda naknada za odvodnjavanje, poljoprivrednici će imati oko 5.000 dinara dažbina po hektaru, što smatraju velikim opterećenjem.

Kao i kod ostalih nekretnina, svi vlasnici ovih površina moraju da podnesu poresku prijavu, po mesnim zajednicama ili u Gradskoj kući. Sa sobom trebaju poneti ličnu kartu, njenu fotokopiju, dokument o vlasništvu, kao i izvod iz katastra na osnovu kojeg se vidi klasa zemljišta. Ukoliko ga već poseduju, ne moraju vaditi novi list nepokretnosti.

Iako je prvobitno bilo predviđeno da se poreske prijave moraju podneti do 31. marta ove godine, navedeni rok će najverovatnije biti produžen. Naime, Gradsko veće usvojilo je juče predlog odluke, koja je upućena Skupštini grada na usvajanje, po kojoj će ovaj rok biti produžen do 30. juna. S obzirom na veliki broj poreskih obveznika kao i na veliki broj nepokretnosti na teritoriji Subotice, oko 200.000, ocenjeno je da je potrebno rok koji je prvobitno bio određen produžiti za još 3 meseca odnosno do 30. juna 2014. godine, navedeno je u tekstu odluke.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 24
Pregleda: 25531

Povezana vest

Povezane teme

porez na imovinu

poljoprivredno zemljište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.