Komentara: 1
Pregleda: 3359

Projektna nedelja u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“

28.05.2020. u 11:51h
Izvor: Subotica.com
Projektna nedelja u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“

Početkom školske 2007/2008. godine u, tada, Tehničkoj školi u Subotici, započeta je realizacija ideje o pokretanju jedne nove školske manifestacije. Želja pokretača ove manifestacije bila je da podstakne učenike i nastavnike da svoja znanja i veštine usmere na realizaciju projekata iz različitih oblasti. U oktobru 2007. godine objavljen je konkurs za prijavu projekata, sa tačno definisanim uslovima za prijavu. Od početka drugog polugodišta u januaru 2008. godine do kraja aprila iste godine trajala je realizacija projekata.

Projektna nedelja u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“

U maju mesecu 2008. godine održana je prva završna manifestacija "Projektne nedelje", koja je trajala 3 dana. Učenici, nastavnici i spoljni saradnici realizovali su 12 projekata iz različitih tehničkih oblasti.

Narednih godina "Projektna nedelja" je doživljavala određene promene u koncepcijskom smislu. Proširile su se oblasti u kojima su se realizovali projekti, menjao se broj učesnika (učenika, nastavnika, spoljnih saradnika), menjao se oblik prezentacija i promocija projekata u okviru škole i šire.

Projektna nedelja u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“

- Neke stvari nisu se menjale do današnjeg dana. Ostala je težnja da podstaknemo i motivišemo što veći broj učenika, nastavnika i drugih saradnika, da u što većem broju učestvuju u Projektnoj nedelji. Neprestano podstićemo timski rad, usmeravamo nastavnike da pokušaju da kod učenika probude želju da urade nešto što vole i znaju da rade, nešto što će u njima pobuditi osećaj unutrašnje sreće i zadovoljstva u toku i nakon završenog posla. Rad na projektima je manje ili više multidisciplinaran, zahteva teorijska i praktična znanja iz različitih oblasti. Često realizacija projekta nameće potrebu usvajanja novih znanja i veština. Od učesnika se uvek očekuje da pokažu inventivnost, kreativnost, inovativnost u svim fazama realizacije - kaže Željko Rajčić, direktor Tehničke škole "Ivan Sarić".

Po rečima Rajčića, svaki učenik koji učestvuje u Projektnoj nedelji doživi svojevrsno priznanje za ono što je uradio u obliku promocije pred respektabilnim brojem učenika  i nastavnika  njegove ali i drugih škola, pred stručnim i kompetentnim osobama iz komisija za vrednovanje projekata, pred predstavnicima sredstava javnog informisanja. Na kraju, i nagrade za najuspešnije su u funkciji, s jedne strane, priznanja za realizaciju projekata, ali i motiv za učestvovanje.

Projektna nedelja u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“Projektna nedelja u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“

Škola je i ove školske godine ambiciozno krenula u realizaciju Projektne nedelje. Planirane su bile i određene novine. Najveća novina je bila  plan da se završna manifestacija Projektne nedelje održi u sklopu Sajma obrazovanja.

- Želja  nam je bila značajno proširenje kruga učesnika. U prethodnim godinama učesnici završne manifestacije u više navrata bile su osnovne škole iz Subotice i okoline. Takođe, učešće u završnoj manifestaciji uzimale su i druge srednje škole iz Subotice i Vojvodine. Ove godine, prvi put je pored naše škole, učešće u Projektnoj nedelji od samog početka, odnosno od prijavljivanja projekata, uzelo još 5 subotičkih srednjih škola, a to su: Hemijsko-tehnološka škola, Politehnička škola, Gimnazija “Svetozar Marković”, Ekonomska srednja škola “Bosa Milićević” i Srednja medicinska škola  - objašnjava direktor Rajčić - Za sve učesnike planirano je uvođenje posebne kategorije projekata, koja je trebalo da okupi projekte čiji rezultat je proces, događaj, više aktivnosti koje čine celinu i koji se ne mogu reprodukovati, kao što su: virtuelna preduzeća, realizacija raznih projekata u školi i lokalnoj zajednici, kratki filmovi, priprema i učešće na raznim takmičenjima itd.

Projektna nedelja u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“Projektna nedelja u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“

Za ovogodišnju Projektnu nedelju od strane srednjih škola bilo je prijavljeno  preko 80 projekata iz različitih tehničkih i drugih oblasti. Ako se tome doda očekivanih dvadesetak projekata iz osnovnih škola, naslućivao se  značajan pomak  u kvantitativnom, ali i u kvalitativnom smislu.

- Velika je šteta što se ovogodišnja završna manifestacija Projektne nedelja nije održala. Razlog neodržavanja je pandemija virusa korona. Ostaje nam nada da će naredne godine prilike dozvoliti da se Projektna nedelja, sa ove godine planiranim i možda još nekim inovacijama, uspešno realizuje - rekao je Rajčić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3359
Povezane teme

tehnička škola ivan sarić

projektna nedelja

željko rajčić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.